Câteva semne că în realitate nu-ți trăiești propria viață

Încă din copilărie ni se spune ce să facem și cum să facem cu propria viață.

Ne sunt dictate alegerile și influențate părerile. Ajungând  la adolescență încercăm să ne împotrivim regulilor, părerilor, stereotipurilor impuse de părinți și societate. Dorim să demonstrăm cu ajutorul comportamentului rebel, pe alocuri naiv, adolescentin, că suntem capabili să luăm de sine stător decizii, să ne alegem prietenii, școala în care să ne continuăm studiile.

Uneorii cei apropiați (părinții, bunicii, frații, profesorii) se străduiesc să ne înțeleagă dorința de a fi independenți în alegeri. Astfel, încearcă să ne ofere libertate, dar totodată  ne supraveghează din umbră și ne lasă să greșim. Fiindcă, în așa mod învățăm să corectăm unele greșeli și să ne asumăm fiecare alegere pe care am luat-o.

Alteori, maturii, din cauza frustrărilor și fricilor pe care le au, vor să-și protejeze proprii copii de orice greutate. Le oferă orice, le îndeplinesc orice dorință, doar să nu se confrunte cu dezamăgirea, descurajarea, trădarea. Doresc să nu le arate și cealaltă parte a lumii. Cea unde oamenii mint, au scopuri, poartă măști și pot face fapte foarte urâte doar ca să-și îndeplinească scopurile bine stabilite.

Fac tot posibilul să-și  țină copii într-o bulă de săpun, doar ca să-i apere de suferință, de necazuri și nevoi. Doar că, mai devreme sau mai târziu acea bulă de săpun se sparge. Iar copiilor li se deschid în fața ochilor o altă lume. Nu una de culoare roz, unde totul se oferă repede și gratis, ci o lume în care trebuie să muncești și să faci față multor eîncercări.

Din această cauză sunt maturi care nu reușesc în viață. Ei cară cu ei mulțimea de frici, frustrări și temeri încă din copilărie. Chiar dacă, sunt maturi și pot fi independenți în alegeri. Au toată libertatea de a-și materializa visurilor, de a lucra și a acționa supra propriile dorințe. Ei continuă să se comporte ca niște copii, când li se oferea totul ușor și gratis.

De fiecare dată au nevoie de confirmările celor din jur. Unor maturi li este foarte greu, chiar și imposibil, să facă o schimbare în a lor viață. Deoarece, gândul despărțirii din zona de confort îi sperie. Noul care îi așteaptă trezește în a lor interior teama a se confrunta cu noul mediu. Astfel, continuă să traiască o viață care nu le aparține.

Iată câteva semne care demonstrează că nu-ți trăiești propria viață.

1. Nu părăsești zona de confort. Este mult mai ușor să trăiești într-o zonă de confort, decât să-ți asumi anumite riscuri care te pot ajuta la îmbunătățirea vieții. Atunci când ești gata să te provoci pe tine însuți să faci lucruri noi, devii capabil și responsabil de a-ți asuma riscuri calculate care au pe prim plan toate opțiunile care te vor duce spre scopul stabilit din timp.

2. Nu-ți place viața pe care o ai. Atunci când nu primești satisfacție de la acțiunile pe care le înfăptuiești zi de zi, este un semn că a venit momentul să-ți privești propria viață cu seriozitate și să schimbi lucrurile pentru a deveni satisfăcut de viață, de tine, de ceea ce faci.

3. Ești un om indecis. Oamenii nehotărâți sunt copiii și adolescenții de altădată a căror alegeri erau luate, analizate de părinți, prieteni, dar nu de ei. Această nehotărâre te poate forța să faci ceea ce doresc alții. Incapacitatea de a lua și cea mai mică decizie duce spre manipulare și control asupra ta.

4. Victimizarea. Cel mai important lucrul pe care trebuie să-l înțeleagă fiecare dintre noi este: orice faptă din trecut a fost deja consumată, de aceea nu are rost să trăiești cu durera provocată, e de dorit ca momentele triste din trecut să fie acceptate și înțelese ca niște experiențe care te-au maturizat.

5. Ești de acord cu orice și cu oricine. Atunci când afirmi că ești de acord cu orice alegere, că-ți convine orice variantă, ai putea lăsa impresia că nu-ți pasă de propria ta viață. Indiferent de circumstanțe, trebuie mereu să ai o opinie pe care să o aperi cu argumente mature și să fii convins de alegerile pe care le iei.

Propriul stăpân pe a ta viață ești chiar tu.

Părinții îți oferă șansa de a trăi, iar tu ești eroul propriei vieți. Nimeni nu va ști mai bine decât tine ce-ți dorești și ce-i bine pentru tine. Nu te lăsa influențat de păreri și de oameni care încearcă să într-un mod sau altul să dețină controlul asupra deciziilor pe care le iei. E corect să refuzi unii oameni, să-ți aperi părerile, să nu fii de acord cu unele principii și priorități. E  corect să-ți construiești propriul drum și să-ți urmezi propriile visuri.

Cu drag, Mary