Câteva modalități să încetezi să-ți mai faci griji pentru orice fleac

Adevărul este că noi, oamenii, suntem prea mici, vulnerabili și limitați în aptitudini, pentru a putea îngloba întreg universul în sufletul nostru mic. Din acest motiv, e important să adoptăm o atitudine selectivă față de tot ce facem și să tratăm cu grijă și dăruire doar oamenii și evenimentele care merită asta cu adevărat.

Uneori, presați fiind de ritmul violent al vieții, cedăm și reacționăm exagerat de afectiv la tot ce ni se întâmplă, luând majoritatea lucrurilor pe cont propriu.

Dacă ai obosit să te irosești psiho-emoțional ori de câte ori ceva/cineva îți încalcă limitele lăuntrice, citește următoarele sfaturi. Ele te vor ajuta să nu-ți mai faci griji pentru orice fleac!

Stabilește-ți prioritățile corect

Armonia psiho-emoțională începe atunci când avem deprinderea de a da prioritate anumitor lucruri și de a le pune pe celelalte pe plan secundar. Atunci când nu facem diferența dintre gradul de importanță a sarcinilor pe care trebuie să le executăm, riscăm să ne pierdem timpul pe lucruri inutile, fapt care se va dovedi copleșitor emoțional pentru noi într-un final.

Mai mult de atât, separându-ne sarcinile și stabilindu-ne corect prioritățile ne dăm seama clar care sunt lucrurile demne de atenția și energia noastră și care sunt lucrurile demne de eticheta fleac. Odată ce conștientizăm această diferență fundamentală, punem capăt grijilor de prisos și recăpătăm controlul asupra reacțiilor noastre afective.

Caută adevărul

De câte ori ți s-a întâmplat să nu știi răspunsul la o întrebare și să-ți fie frică să-l ceri? Exact, de sute de ori. De fiecare dată eziți să afli adevărul, crezând că e incomod să vorbești deschis despre un lucru sau altul și alegând să analizezi din nou lucrurile, până nu te simți irosit/ă emoțional.

Sper că îți dai seama cât de toxică este această strategie… Aplicând-o, te distanțezi la maxim de realitatea obiectivă și formulezi presupuneri false, care te îngrijorează și îți provoacă nesiguranță. O tehnică mai eficientă în toate sensurile ar fi să depășești starea de neștiință a unui lucru, aflând răspunsul imediat.

Chiar dacă nu este întotdeauna simplu să interacționezi cu societatea într-un mod transparent și autentic, acest lucru te scutește de dubii inutile, pe care obișnuiești să le autocreezi ori de câte ori nu știi răspunsul la o întrebare de-a ta.

Ascultă-ți inima

Nu întotdeauna facem ceea ce ne provoacă plăcere în viață. Uneori, mai suntem nevoiți și să cedăm, făcând compromisuri și poziționându-ne propriile dorințe pe locul doi. Dar astfel de negocieri nu trebuie să fie fundamentul pe care ne construim relațiile interumane. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat suntem noi înșine: necesitățile, scopurile și pornirile noastre lăuntrice. Și aici nu e vorba de egocentrism. Aici e vorba de un egoism sănătos, mai degrabă.

De aceea, dacă o sarcină din exterior, indiferent de natura ei, te îngrijorează și îți provoacă anxietate, renunță la ea! Găsește curajul să-ți asculți inima și să alegi ceea ce e corect pentru tine, nu pentru alții și atunci nu-ți va mai păsa de fleacuri…

Daniela M.