Câteva lucruri pe care un prieten adevărat nu le va face niciodată

Osho – filosof și învățător spiritual indian, spunea că prietenia este cea mai pură și înaltă formă de iubire. Este o formă de iubire fără condiții și așteptări, unde dăruirea de sine este iubirea. O astfel de prietenie de care vorbea Osho puțini dintre noi a cunoscut. Este extrem de greu să găsim oameni care să nu aibă așteptări de la noi și să se dăruiască fără ca să vrea ceva în schimb. Până la urmă, prietenia adevărată este o artă – arta de a iubi necondiționat indiferent de circumstanțe.

Totodată puțini dintre noi știm să fim buni prieteni, din cauza orgoliului, a tentațiilor, a invidiei, a inacapacității de a ne dărui fără să avem un bagaj imens de așteptări. Noi, oamenii, avem în interiorul nostru un rezervor în care se acumulează toate emoțiile pozitive, iar atunci când acest rezervor seacă devenim stresați, recalcitranți, posesivi. Încercăm să căutăm oameni care ar fi capabili să ne umple rezervorul cu iubire. Din această cauză avem nevoie de prieteni pe care ne putem baza, dar în același timp trebuie să fim și noi prietenii de încredere pentru cei de din dreapta noastră.

Prietenia adevărată se construiește în timp și trece peste multe încercări. De fapt, prieteniile sunt formate din teste. Unii le trec cu brio, alții înțeleg că sunt prea mici pentru prietenii mari. Nu toți oamenii pe care i-am crezut prieteni rămân a fi prieteni și nu mereu faptele pe care le facem de dragul unui prieten pot fi sincere. De multe ori îndeplinim rugăminți și dorințe pentru ca să ne demonstrăm nouă înșine că suntem buni. Oare acea bunătate nu este mimată pe moment ca să ne convingem pe noi înșine că suntem omenoși și cu inimă mare? Dacă da, atunci sensul prieteniei adevărate se pierde.

V-ați întreabat vreodată ce nu ar face un prieten adevărat? Dacă da, atunci a venit momentul să aflați câteva lucruri pe care nu le-ar face un prieten adevărat.

1. Prietenul adevărat nu urmărește scopuri. Un om care ține cu adevărat la relația sa de prietenie niciodată nu va avea gânduri urâte față de prietenul său. Atunci când va fi într-o situație critică va veni cu un sfat pentru a-l ajuta și nu va profita de situația în care se va afla.

2. Prietenul adevărat nu minte. Prioritatea unui prieten adevărat este să spună adevărul, chiar dacă ar putea provoca supărări pe moment. Adevărul ajută la corectarea greșelilor, iar minciuna de foarte multe ori persistă în greșeli.

3. Prietenul adevărat nu ne va ignora. Nu-i neapărat să ne vedem prietenul în fiecare zi, dar este foarte important să comunicăm. Comunicarea e cea care menține relațiile dintre oameni.

4. Prietenul adevărat nu are mari așteptări. Atunci când o relație de prietenie se bazează pe reciprocitate nu va fi loc de reproșuri. Un prieten adevărat va fi conștient că cel de lângă el are defecte, dar se va concentra pe calitățile pe care le deține prietenul său.

5. Prietenul adevărat nu pune limite. Lumea este într-o permanentă mișcare, de aceea e firesc ca cerințele față de noi să fie mult mai mari. Prietenul adevărat ne va susține orice schimbare pe care am ales-o să o punem în aplicație.

E corect să ne dorim prietenii adevărate, dar toate lucrurile frumoase încep de la sine. Nu putem avea prieteni adevărați atât timp cât noi înșine nu suntem capabili de a fi aceeași prieteni pentru altcineva.

Mary