fb

Cât de bine te cunoști – șapte ciudățenii ale propriului organism

Dacă îți imaginezi că îți cunoști bine toate calitățile și defectele, ei bine, iată în cele ce urmează șapte curiozități ale organismului tău, despre care s-ar putea să nu știi încă mai nimic.

Corpul uman prezintă o serie de aspecte interesante, care vizează capitole precum respirația, emotivitatea, sistemul nervos, percepția și alte funcții importante din aceeași categorie – o chestiune care continuă să fascineze oamenii de știință din cele mai vechi timpuri.

Iată câteva dintre acestea:

1.”Creierul” din intestin

Este vorba despre un soi de „creier secundar”, amplasat la nivelul intestinului, pe toată lungimea acestuia, format din celule nervoase cu milioane de neuroni, care sunt responsabile de acele senzații pe care obișnuim să le numim „fluturi în stomac”.

Iată așadar explicația care se află la baza unui fenomen binecunoscut: influența pe care anumite alimente o au asupra stării noastre de spirit.

2. Când memoria ne joacă feste

Uneori, intrând într-o încăpere, ne trezim că de fapt am uitat motivul pentru care ne aflăm acolo. Este un fenomen mult mai răspândit decât s-ar crede și se datorează modului în care mintea noastră percepe ușile: pășirea pragului într-o altă încăpere reprezintă un soi de frontieră, care-i permite creierului nostru să salveze deciziile adoptate până în momentul în care se trece în camera alăturată.

Iată de ce, întorcându-ne în camera din care am plecat, reușim să ne amintim motivul pentru care aveam nevoie să întrăm în cealaltă încăpere.

3. Percepția culorilor: femeile deosebesc mai multe nuanțe decât bărbații

Femeile reușesc să distingă mai multe nuanțe ale culorilor decât bărbații datorită faptului că sunt dotate cu patru sau cinci receptori pentru percepția cromatică, față de cei trei ai barbatilor.
Iată de ce femeile sunt avanatajate în contextul distingerii unei game mai ample de tonalități de culori, fiind mai înțelept să ne bazăm pe alegerea lor când e vorba de perdele, tapiterie, aranjamente florale și în general, de chestiuni ce țin de un design ceva mai sofisticat.

4. Obezitatea: 11 km de vase sanguine pentru fiecare kg de grăsime

O motiv serios pentru care obezitatea constituie o problemă gravă de sănătate este faptul că pentru fiecare kilogram de grăsime acumulată, corpul nostru este silit să formeze noi vase sanguine, care pot ajunge la o lungime totală de 11 km. Aceasta este una din explicațiile complicațiilor cardio-vasculare pe care le atrag kilogramele în plus.

5. Respiratia: fiecare nară la rândul ei

Circa 85% din subiecții umani respiră alternând nările și nu cu amandouă deodată. Acest obicei dezvoltat fără îndoială instinctiv, permite efectuarea unei respirații benefice pentru creier: aerul care intră prin nara dreaptă stimuleaza activitatea cerebrală a emisferei stângi a creierului și vicecersa.

6. Zahărul pus pe rană

Stiați că zahărul ajută la vindecarea rănilor? Este vorba despre un remediu cu adevărat incredibil: zahărul reușește să absoarbă apa/lichidul de care au nevoie bacteriile pentru a supraviețui, așadar acestea din urmă au parte de o „moarte dulce” și nu mai pot să încetinească procesul de vindecare a rănii.

7. Emoții – singurătatea ca durere fizică

Singurătatea este percepută la nivel cerebral precum o durere fizică. Studii de specialitate în acest context au demonstrat că în momentul în care devenim conștienți de singurătatea noastră se activează la nivelul creierului aceeași zone responsabilă pentru durerea fizică. Fenomenul conduce la stări de oboseală similare cu cele traumatice și chiar la complicații ce afectează atât psihicul cât și fizicul.

Făcând cunoștința cu aceste curiozitați mai mult sau mai puțin intrigante, putem deveni conștienți de imensă complexitate, dar și de splendidă arhitectura internă a organismului nostru, care ne deosebește atât de mult de celelate viețuitoare.

Source :

tantasalute