Când fostul se întoarce, tu pleacă. Alege-te pe tine şi închide uşile vechi…

Se spune că atunci când o ușă se închide, alta se deschide. Exact așa a fost și în cazul meu. Doar că una dintre uși nu a fost închisă până la capăt.

Dar atunci am gândit altfel. După câțiva ani în care ba vorbeam, ba nu, mi-am zis că totul a trecut și că această ușă trebuie închisă pentru totdeauna. Am luat niște decizii, iar a doua zi mi s-au deschis alte uși.

Nici nu mă așteptam că o să se întâmple atât de repede. A fost foarte neașteptat și chiar dificil. Abia mă obișnuisem cu ideea de a fi singură, chiar începea să-mi placă și brusc l-am cunoscut.

Nu era chiar genul meu, pentru că era bun cu mine. Voia să vorbească cu mine toată ziua, să facă două ore de drum doar ca să mă vadă în fiecare weekend. Ne făceam planuri de viitor și el voia să am încredere în el. Totul era absolut nou.

Când nu ne-a reuşit să construim mai departe, m-am întors la modalitatea anterioară: am închis acele uși chiar dacă nu eram gata să las omul de alături. Totuşi, trebuia să o fac pentru a se deschide uși noi.

Ca prin minune, peste o săptămână iarăși se deschidea o uşă – doar că de această dată nu era una nouă. Era acea ușă pe care am închis-o, pentru că deja nu mai puteam aștepta.

A fost cel la care m-am gândit mult timp după despărțire. Era cel care mereu pleca și se întorcea, până când nu am mai putut răbda și am trântit ușa. Eram deja liberă.

Nici nu m-am gândit că voi mai auzi ceva de la el. Am presupus că dorește să fim prieteni sau să fim împreună; că vrea să-și ceară scuze sau să-mi povestească ce s-a întâmplat  în acea perioadă. Dar, de obicei, totul merge așa cum ne așteptăm. De data aceasta, mi-a zis că nu încetează să se gândească la noi, că este nefericit (și că eu sunt vinovată) și că nu știe la cine să plece. M-a învinuit pentru toate lucrurile și a dispărut din nou.

Am rămas iarăși gândindu-mă la uși, relații problematice, la cine iubim și de ce ne permitem să iubim în modul cel mai puțin pe care ni-l dorim.

Când se întâmplă astfel de situații – care perturbă rănile vechi sau provoacă durere – sunt unul din acei oameni care gândesc la nivel global: de ce s-a întâmplat asta? De ce Universul a permis asta? Care este lecția pentru mine?

Atunci când am plecat prima dată am învățat o lecție – să eliberez locul pentru ceva mai bun, lucru care și s-a întâmplat în viața mea. Iar când s-au deschis ușile noi, lecția era să înțeleg cum e să fii cu adevărat iubit. Acum, că s-a întors, lecția probabil constă în faptul că ușile vechi trebuie să le ții închise și să nu le mai deschizi – să înveți cum să te alegi pe tine.

Atunci când cineva care te-a rănit se întoarce – trebuie să ai puterea să te alegi pe tine și să pleci.

Dacă te uiți cu atenție, realizezi că fiecare ușă ți-a oferit o lecție – cum să iubești, să respecți și să fii sincer. Poate au fost lecții dureroase, dar utile în timp, pentru că te-au făcut astfel încât poți, în sfârșit, să te alegi pe tine, să te prețuiești și să nu te sacrifici inutil pentru altcineva.

Aceasta reprezintă o mare provocare pentru tine, pentru că mulți dintre noi nu vor să învețe să se aleagă pe ei și pentru asta există un motiv bun. Ușile vechi au avantajele lor. Suntem obișnuiți, știm totul și ne temem de ceva nou și necunoscut. Dar dacă nu vor mai exista ușile noi? Dacă nu va fi mai bine decât acum? Chiar dacă vor fi, cât timp le vei căuta?

Să te alegi pe tine este o provocare, pentru că atunci când te alegi pe tine simți ca și cum ai rămas singur cu un gol în interior.

Dar îți promit: nu ești gol. Viața nu este goală.

Uneori trecutul se întoarce și sper că, la fel, te vei alege pe tine și o vei face în fiecare zi. Pentru că astfel vei învăța să te prețuiești. Astfel vei elibera acel loc pentru ceva nou și minunat. Când te alegi pe tine – închide ușile vechi și pleacă – vei rămâne într-un loc necunoscut, singurul loc din viața ta unde poți găsi pe cineva nou, pe care îl vei alege în fiecare zi și care te va alege mereu pe tine.

via: cluber.com