Când e momentul să pleci dintr-o relație. Șapte lucruri care descriu perfect o relație toxică

O relație toxică nu duce spre un viitor frumos. Dimpotrivă, te poate distruge emoțional și psihic. Așa cum ai grijă de igiena exterioară a corpului, este indicat să ai grijă și de interiorul tău. Zi de zi fă o igienă rațională. Fii atent cu cine comunici, filtrează informația și alege-ți cu mare grijă oamenii din viața ta. Partenerul de viață este omul care are o mare influență asupra deciziilor și alegerilor pe care le faci. De aceea, trebuie să fii ferm decis dacă dorești cu adevărat să-ți continui drumul alături de el.

Relația sănătoasă nu distruge starea de bine la nivel mental, emoțional și fizic.

A fi într-o relație sănătoasă înseamnă a accepta omul de alături ca o individualitate separată. Echlibrul dintre intimitate și autonomie este respectat și e un element important al unei relații stabile și sigure. Legătura dintre parteneri este bazată pe respect, reciprocitate și iubire.

Într-o astfel de relație, partenerii nu aleg să fie împreună pentru că s-a creat atașament, ci au bagaje emoționale pe care le alimentează pozitiv.

Relația toxică poate fi descrisă în trei cuvinte: manipulare, conflict și control. Ele duc la apariția unor acțiuni urâte din partea celor implicați în relație. Așadar, iată șapte lucruri care caracterizează o relație toxică:

1. Dorința de a deține controlul asupra vieții celui de lângă tine. Este greșit să crezi că cel pe care l-ai ales să facă parte din viața ta, îți aparține în totalitate. Fiecare om are dreptul la libertate și la alegeri.

2. Neputința de a-și regla emoțiile. Emoțiile negative nasc agresivitate. De aceea, este corect să te prezinți serios și să dai dovadă de înțelegere.

3. Cel de alături vrea să te schimbe. Noi, oamenii, avem tendița de a schimba pe cel de alături. Doar că, atunci când iubești accepți omul cu bune și rele.

4. Posesivitatea. Din orice încercare este o cale de ieșire. Posesivitatea stopează comunicarea dintre parteneri  și nu permite evoluția relației.

5. Agresivitatea. Violența domestică nu este o normalitate. Nu trebuie de acceptat umilința, durerea fizică sau interioară.

6. Manipularea. În relațiie toxice, neapărat unul dintre parteneri se folosește de bunătatea și naivitatea celuilalt.

7. Dependența emoțională. Cu părere de  rău, de foarte multe ori dependența emoțională este confundată cu iubirea. Atunci când crezi că viața ta nu are sens fără un om, nu este dragoste, doar ai o mulțime de frici și temeri.

Cu drag, Mary!