„Când, dacă nu acum?” 5 întrebări care îţi vor schimba viaţa!

“Întrebările pe care ni le punem determină calitatea vieții noastre”, spune Sean Kim, un om de afaceri cunoscut care a decis să împărtășească din experiența sa.


Acum câțiva ani viața mea era plictisitoare și nu știam cum să ies din această dificultate. Nu-mi plăcea munca pe care o fac, lângă mine nu erau oamenii potriviți. Atunci nu înțelegeam, însă după ceva timp mi-am dat seama că starea aceasta exista în mare parte pentru că îmi puneam întrebările greșite. În loc să mă întreb: „Cum pot îmbunătăți situația“, îmi reproșam: „De ce se întâmplă acest lucru cu mine?“

Iată 5 întrebări care mi-au schimbat radical viaţa, lumea şi afacerea:

1. Ce se va întâmpla, dacă voi simplifica totul?

Noi, oamenii, avem tendința de a complica excesiv situația, atunci când nu trebuie. „Viața este simplă, noi o complicăm” – spunea Confucius. Nu remarcăm acest lucru, pentru că nu se întâmplă imediat. Atunci când ne confruntăm cu o problemă, găsim o soluție. Apoi, încă una. Și încă una.

În rezultat ai multe soluții, care însăși devin o problemă. M-am obișnuit să-mi pun întrebarea: „Cum pot simplifica?” sau “Ce s-ar întâmpla dacă aş simplifica?“ Această întrebare m-a salvat de multe neînțelegeri și dificultăți.

2. Ce se află în spatele fricii?

De obicei exagerăm cu fricile noastre, făcându-le mult mai mari decât sunt în realitate. Când ne este frică să ieșim pe scenă pentru a vorbi în fața publicului, sau când vrem să-i spunem cuiva ce simțim cu adevărat – probabilitatea de suferință fizică este egală cu 0. Deci, ce se află în spatele fricii? Nimic!

3. Când, dacă nu acum?

De fiecare dată când voiam să fac ceva, amânam şi speram că întrebarea se va rezolva de la sine. Era o strategie greșită. Îmi pun această întrebare de fiecare dată când vreau să amân o decizie importantă.

4. Cum te poţi asigura în caz de eşec?

Mulți antreprenori de succes nu își asumă riscuri mari. Dimpotrivă, încearcă să evite riscurile și mereu se asigură. Cel mai bun mod de a reduce riscurile, atât în afaceri cât și în viață, este să fii pregătit pentru ele înainte ca acestea să se întâmple. Pur și simplu fii gata!

5. Ce se va întâmpla, dacă voi face totul invers?

Pentru a face ceva cu adevărat important, nu ar trebui să acționezi ca ceilalți. Cu toate acestea, dacă începi să plutești împotriva fluxului, te confrunți cu multe conflicte, dai de oameni care încearcă să te doboare cu prima ocazie. Iată de ce este mai ușor să fii de partea majorității. Dar nu neapărat este mai bine. Trebuie să știi când să faci una și când cealaltă.

Întotdeauna merită să te gândești dacă abordarea tradițională este cel mai bun mod sau doar este o deprindere. Am înțeles că de cele mai multe ori alegerea este a doia variantă. 

Sursa :