fb

Bătrânul OSHO despre arta banilor: omul fără bani e flămând, dezbrăcat, cerșetor

Poți să vorbești despre bani ? Ce e cu toate aceste sentimente legate de bani? Ce îi face atât de puternici încât oamenii îți sacrifică viața pentru ei?

Asta e o întrebare foarte interesantă…

Toate religiile condamnă bogăția, pentru că bogăția îți dă tot ce poate fi cumpărat în viață.

Și aproape tot poate fi cumpărat, cu excepția acelor valori spirituale precum iubirea, compasiunea, libertatea. Aceste câteva lucruri reprezintă excepții, iar excepțiile întăresc regula. Orice altceva se poate procura cu bani. Cum toate religiile sunt împotriva vieții, sunt implicate și împotriva banilor. Ăsta e un corolar natural.

Viața are nevoie de bani pentru că are nevoie de confort – viața are nevoie de mâncare bună, viața are nevoie de haine bune. Viața are nevoie de literatură, de muzică, de artă, în general viața e vastă! Omul care nu înțelege muzica clasică e infirm. E surd. O fi având el auzul bun din punct de vedere medical, dar metafizic…

Înțelegerea muzicii clasice este posibilă numai dacă înveți, și e învățătură pe termen lung. Dar, ca să înveți s-o înțelegi, trebuie să  n-ai probleme cu foamea, sărăcia, cu tot felul de prejudecăți. Trebuie să fii liber de toate acestea!

Același lucru l-au făcut și religiile, din motive diferite, dar toate retează bogăția omului. Și principala învățătură este renunțarea la bani. Logica e simplă. Dacă n-ai, nu poți să ai nimic altceva. Decât să taie ramurile, religiile au tăiat rădacinile.

Omul fără bani e flămând, dezbrăcat, cerșetor. Nu te aștepți de la el să aibă timp de Dostoievski, de Bertand Russell, de Albert Einstein; nu, e imposibil.

Bogăția e condamnată, banii sunt condamnați. Lumea e împărțită în două tabere. 98% din 100% dintre oameni trăiesc în sărăcie, dar cu o mare consolare, că acolo unde bogații nu vor putea să intre, ei vor fi primiți cu brațele deschise. Iar 2% din 100%, care sunt bogați, trăiesc cu imensa vinovăție că sunt bogați. Din cauza vinovăției nu se pot bucura de bogăția lor, în inima lor există teama că s-ar putea să nu fie lăsați să intre în paradis. Bogăția nu-i consolează.

Bogatul trăiește într-o permanentă stare de teamă…

Săracul trăiește deja în iad, dar măcar are o consolare…

 Creativitatea: Descătușarea forțelor interioare – Osho

Cartea „Creativitatea” o poți găsi pe libris.ro  și costă 22.75de lei.

Cumpără cartea