„Atunci când îți va părea că geamurile vecinei nu sunt curate, fii atentă: ale tale ar putea fi și mai murdare”

Într-o zi mama mi-a spus: „Atunci când îți va părea că geamurile vecinei nu sunt curate, fii atentă: ale tale ar putea fi și mai murdare.” Așa fac majoritatea oamenilor: critică pe ceilalți, dar nu se uită cum e viața lor, nici nu se pun în pielea celui care suferă. Ah Doamne, ce buni sunt unii la păreri și la criticat. Cât de buni sunt la umilit și la jigniri, încât îmi este milă și rușine de ei. Nu zic că sunt perfectă, mai greșesc. Dar spre deosebire de voi îmi recunosc greșelile, îmi cer iertare, mă corectez și am grijă de viața mea, nu de a vecinului.

Atunci când vă credeți mari și tari scuipând o fată violată, să nu credeți că astfel vă demonstrați inteligența și educația, pentru că așa nu aveți nici una, nici alta. Atunci când aruncați pungi de plastic, sticle, ambalaje la nimerală, nu uitați că viețuitoarele din jurul nostru suferă din cauza voastră. Atunci când îl priviți pe un boschetar cu dispreț, încercați să-i aflați trecutul. Atunci când vedeți un alcoolic nu râdeți de el, dar aflați motivul din care a ajuns în această stare. Atunci când un om flămând vă cere o bucată de pâine, oferiți-o, pentru că nu știți ce va fi mâine cu voi. Atunci când nu vreți să învățați gândiți-vă că sunt alții care vor, dar nu au posibilitatea. Atunci când criticați viața altora, priviți la a voastră. Oare e perfectă?

Atunci când loviți un om sau un animal gândiți-vă la faptul că îl doare. Atunci când doriți să faceți ceva rău gîndiți-vă că viața e un bumerang. Atunci când judecați un om, vă sfătui să-i descoperiți sufletul. Credeți-mă că după aceasta nu vă veți mai permite să vorbiți aiurea. Fiți corecți, iar de greșiți corectați-vă. A greși nu e o rușine, a repeta greșeala e o batjocură față de omenia ta.

Cu drag, Mary!