Așteptările exagerate aduc dezamăgiri și nefericire: cum să nu mai suferim și să fim împliniți

Care este cel mai potrivit cuvânt care ar putea defini suferința oamenilor? Așteptările.

Astăzi am venit la serviciu cu o dispoziție extraordinară. Zâmbeam tuturor și mă așteptam ca toți să-mi zâmbească înapoi. Dar unul dintre colegii mei s-a uitat cu indiferență la mine. Acum dimineața mea e ruinată.

M-am trezit și am observat că mă simt rău. Am răcit. Sunt atât de nefericit. Cum am putut răci acum când am o ședință atât de importantă. De ce toate aceste lucruri se întâmplă anume cu mine? Eu trebuie să fiu sănătos azi, dar și tot restul vieții mele.

M-am apropiat de oglindă. Am observat un fir de păr alb. Cum e posibil așa ceva? Trebuia să fiu veșnic tânăr. Nu-mi vine să cred…

Dar ce s-ar întâmpla, dacă nu ar exista toate aceste așteptări?

Totul e mult mai simplu decât pare. Indiferența colegului. Răceala. Firul de păr sur. Toate aceste lucruri pot fi sau rezolvate sau acceptate. Și totul e în regulă. Nu trebuie să ne creem nici un fel de așteptări și atunci nu va mai trebui să trăim dezamăgiri constante.

Dar aici există o altă problemă. Așteptările și dezamăgirile apar în capul nostru cu viteza luminii. Iar noi reacționăm extrem de rapid la anumite situații neplăcute. Acest fenomen se explică prin faptul că bunicii, părinții, literatura, mass-media și mulți alți factori din exterior își lasă amprenta asupra convingerilor noastre, acestea sedimentându-se și în cadrul facturii noastre psihologice.

Noi suferim pentru că credem în toate aceste stereotipuri, insuflate de către societatea umană de-a lungul timpului. Ne creem așteptări și peste o clipă trăim dezamăgiri grandioase. Încercăm să credem în frumusețea unei lumi pline de imperfecțiuni. Și asta e trist.

Ce să facem ca să fim, întotdeauna, fericiți?

În acest context, e foarte sugestivă afirmația lui Dale Carnegie: ,,Dacă vă doreați dulciuri, iar viața v-a oferit lămâi, atunci faceți limonadă. Iar dacă lămâile sunt expirate, atunci sădiți semințele lor într-un vazon cu pământ și veți primi un copac întreg de lămâi.”

Provocați-vă să trăiți o zi întreagă, fără a vă face vreo așteptare

Începeți-vă ziua cu schimbarea radicală a atitudinii voastre. Totul va continua prin revizuirea planurilor voastre, iar apoi cu multe gânduri pozitive. Încercați să înțelegeți că lucrurile și situațiile neplăcute se vor întâmpla, în orice caz. Dar modul în care acestea ne vor afecta viața, depinde doar de noi.

De aceea, tratați-vă viața, sufletul și corpul cu blândețe și încetați să vă tot judecați, făcându-vă așteptări supranaturale. Și atunci veți înțelege ce înseamnă să fii un om, cu adevărat, fericit!