Așa este, trecutul doare. Însă poți ori să fugi de el, ori să înveți din el

Trecutul doare. Orice emoție trăită cândva lângă cineva îți va trezi amintiri. Vei avea regrete și remușcări. Fiecare relație eșuată îți va lăsa un băgaj plin de emoții. S-ar putea să-ți fie rușine și scârbă de viața pe care ai trăit-o în trecut. Dar cel mai important lucru e că acest trecut e existent, faci parte din el și nu contează câte greșeli ascunde, contează că există, asta dovedește faptul că ți-ai trăit viața. Nu ți-a fost frică să te lași dus de val sau să-ți trăiești nebunia. Și orice ai face el nu va muri, va trăi acolo în conștientul tău.

Poți să fugi de el. Poți să porți masca perfecțiunii, să te minți pe tine însăți că tot ce a fost nu s-a întâmplat cu tine. Ai putea să adormi cu gândul la oameni și zile din trecut. Iar atunci când zorile zilei alungă orice gânduri greșite, să continui să fugi de tot ce te leagă de acel trecut. Mai poți să-l implici în prezent, să compari și să faci diferențe.

Sau poți să înveți din acel trecut. Ai putea să te comporți ca un om matur care a trecut peste multe încercări, care tratează lucrurile cu înțelepciune și își recunoaște defectele. Ai putea să-ți asumi consecințele alegerilor tale, iar viața să o privești ca pe un orizont care îți oferă un alt început, o altă cale sau poate o altă lume. Regretele să fie înlocuite cu proiecte și idei pentru viitor, iar fricile să dispară, să continui să greșești, doar că nu repeți greșelile. Totul să fie altfel: alte trăiri, alte dorințe, alte visuri.

Totul depinde de tine. Tu alegi ce să atragi după tine. Frustrări și gânduri murdare sau idei optimiste, zâmbete născute din sufletul reînviat. Tu ești personajul principal din viața ta.

Așa este, trecutul doare. Însă poți ori să fugi de el, ori să înveți din el. – Citat din filmul „The Lion King” (1994)