Arta de a-ți fie suficient sieși: de ce fiecare dintre noi trebuie să o practice

Conceptul de autosuficiență este unul fundamental pentru fiecare dintre noi. Prin el învățăm să trăim o viață integrală, profundă și autentică. Tot prin el învățăm ce înseamnă egoismul sănătos și cum e să rămânem fideli propriei moralități și viziuni. Chiar și în momentele când este îndeosebi de complicat să o facem. Chiar dacă s-ar părea că autosuficiența ține, în exclusivitate, de noi înșine, nu e adevărat. Ea are de-a face cu tot ce ne înconjoară. Ne ajută să regăsim conexiunea cu Universul prin a ne uita în adâncul propriei ființe și a o înțelege.

Cum ajungem la acest sentiment revelator de a ne fi suficienți nouă înșine? Ei bine, nu e ușor drumul spre el, dar este, cu siguranță, cât se poate de real. Ajungem la el prin multă dragoste de sine, contemplație, muncă spirituală și uneori chiar și prin efort fizic.

În primul rând, este esențial să ne înțelegem valoarea.

Să ne apropiem, cu adevărat, de cine suntem, devenindu-ne cei mai buni prieteni. Facilitând o relație de încredere cu noi înșine, ne vom garanta o bază de calitate, pentru toate celelalte relații interumane non-toxice și convingeri utile pe care urmează să le căpătam. Dar, din păcate, începutul acestui proces este și cea mai dificilă și îndelungată parte a lui.

Asta e pentru că în cadrul acestei perioade învățăm să ne iertăm fiecare greșeală din prezent sau trecut. Fiecare cuvânt spus nelalocul lui sau alegere, care ne-a făcut să trecem prin zeci de consecințe dureroase. Vom înțelege că am trecut cu brio prin etapa inițială atunci când ne vom putea mândri cu fiecare celulă de-a noastră. Vom fi recunoscători pentru tot ce suntem, chiar dacă nu vom fi slăbit cu 10 kg, nu vom fi câștigat un Oscar și nu vom fi pus capăt încălzirii globale de sine stătător până la acel moment.

Cealaltă etapă importantă constă în savurarea timpului petrecut în propria companie. Prin ea trebuie să renunțăm la dependența cronică de ceilalți oameni și să înțelegem care sunt lucrurile care ne umplu rutina cu bucurie. Facem asta, practicând sportul, rezolvând puzzle-uri, gătind ceva delicios. Sau găsindu-ne un oricare alt hobby, care ne-ar aduce armonie în relația cu noi înșine.

O altă metodă de a face asta constă în explorarea spiritualității din noi. În ercetarea convingerilor noastre existențiale (care nu întotdeauna au o natură religioasă, alegerea vă aparține).

Prin urmare, practicând arta de a ne fi suficienți nouă înșine, ne vom simți cât se poate de calmi și satisfăcuți. Atât în propria companie, cât și în compania altora.  Vom lua tot ce e mai frumos și profund din viața pe care o trăim.

Daniela M.