Ar trebui să ne naștem toți cu lecții de viață deja însușite, ca să fim fericiți. Cu despărțiri deja avute, ca să nu suferim. Cu dezamăgiri, ca să nu regretăm

Am fi cei mai fericiți dacă, născându-ne, cineva ne-ar elimina de la bun început toate grijile. Ne-ar da la o parte regretele, ne-ar alunga motivele de suferință, ne-ar întoarce din drum oamenii nepotriviți. Am fi cei mai fericiți atunci, dar am fi singuri. Și fericirea s-ar consuma mult prea repede și nici nu am ști dacă e fericire. Și cum nu există oameni care să nu aibă lecții de viață, fie ele și nepotrivite, aceiași oameni își modelează așteptările în funcție de ce au trăit și cât de mult au iubit. Cei mai fericiți dintre ei vor putea pune punct, ceilalți vor regreta mereu.

Viața e o consecutivitate de alegeri și dacă ar alege cineva în locul nostru să fim fericiți într-un fel sau altul, nu am fi noi. Pentru că sunt momente în viață când abia după ce suferim înțelegem ce este fericirea și fără experiența asta nu am găsi soluții, nu am decide corect. De asta e mai bine uneori să trăim un regret și să fie al nostru decât să trăim o fericire și să o știm străină.

Nu ne naștem izolați de griji și decepții. Dar nici izolați de fericire și împlinire. Atunci când începem să luăm decizii de unii singuri, înțelegem că putem controla lucrurile. Și că anume noi avem șansa să corectăm unele greșeli și să le anticipăm pe altele. Doar că tot noi trebuie să știm că fiecare decizie incorectă e parte din viața noastră și trebuie să ne-o asumăm, cum și fiecare motiv de fericire e, la fel, parte din viață și trebuie să-l trăim. Și acolo, între asumare și trăire, vom ști că nu despărțirile ne fac mai reci și nu dezamăgirile ne fac mai indiferenți, ci noi înșine. Noi și alegerile noastre. Alegeți corect și trăiți viața corect.

Ar trebui să ne naștem toți cu lecții de viață, ca să fim fericiți. Cu despărțiri deja avute, ca să nu suferim. Cu dezamăgiri, ca să nu regretăm.

Foto: wisgoon.com