„Apără-mă de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!” Prietenii falși: cum îți dai seama că te invidiază și nu-ți doresc binele

Un poet avea un alt prieten poet. În anii războiului civil ei au trebuit să parcurgă un drum împreună. Prietenul acestui poet s-a îmbolnăvit și s-a oprit să se culce pe pământ.

Pe moarte, el și-a rugat prietenul să stea cu el până nu o să își dea sufletul și să îl îngroape. Celălalt a spus că el merge înainte, iar natura îl va îngropa singură.

Prietenul a supraviețuit. Când s-au întâlnit peste câțiva ani, vechiul prieten i-a spus că este încântat să-l revadă. Cu părere de rău,ei nu au mai fost prieteni.

Ca să nu te afli într-o situație analoagă, trebuie să depistezi prietenii falși:

1. Un prieten fals vorbește doar despre sine

Atunci când îi povestești despre problemele tale, el nu încearcă să își ascundă plictiseala. El va găsi orice motiv ca să plece și să nu te ajute nici măcar cu un sfat, ori îți va spune ceva din formalitate și va schimba subiectul. El nu este preocupat de grijile tale.

2. Un prieten fals întotdeauna va spune că este ocupat când îi vei cere ajutorul

Exact atunci când îi ceri ajutor, el te înștiințează că a survenit o chestiune care nu poate fi amânată. În schimb, el îți va cere întotdeauna ajutor, chiar și atunci când nu vei fi în stare să îl oferi. El poate să te sune și la 5 dimineața ca să se plângă, sau să îți ceară bani, chiar dacă tu ai mai mare nevoie de ei. El te poate ruga să îndeplinești o muncă plictisitoare în locul lui, doar pentru că el nu vrea să o facă.

3. Un prieten fals glumește pe seama ta de față cu toți

El te critică de față cu toți. El îți va spune când alții te vor vorbi de rău, dar niciodată nu îi va contrazice. El niciodată nu îți va spune complimente sau ceva de bine.

4. Un prieten fals îți va deprecia succesul

Când îi vei spune despre succesul tău, el va ridica din umeri și va spune că nu ai realizat chiar atât de mult, ori îți va spune că orice victorie este trecătoare și nu merită să te bucuri de ea. Când te vei îndrăgosti, va spune că iubirea este o iluzie și te vei dezamăgi de acest sentiment. Dacă vei zice că vei fi în curând promovat, el îți va replica că colegii vor începe să te urască din cauza asta.

5. Un prieten fals o să te vorbească pe la spate

Acest prieten îți va bârfi viața privată cu alții. ”Din întâmplare” o să le spună altora secretele tale. Atunci când te vei supăra pe el din cauza asta, el se va revolta și va răspunde că nu i-ai spus că nu are voie să vorbească despre asta.

6. Un prieten fals se va folosi de cunoscuții tă în scopuri personale

El va încerca să lege o relație mai apropiată cu vechii tăi cunoscuți sau prieteni. Le va propune serviciile lui sau îi va ruga pe ei să îl ajute pe el.

7. Un prieten fals este invidios

Atunci când vei avea probleme, el te va susține demonstrativ prin cuvinte, dar nu va face nimic în acest sens. În taină, el se bucură de toate dificultățile tale. Când vei fi fericit, el se va indispune din acest motiv.

Sursa :