André Maurois: „Adevăratul rău la bătrânețe nu este slăbiciunea trupului, ci indiferența sufletului!”

Andre Maurois, renumitul scriitor francez, a scris despre iubire şi prietenie, căsătorie, fericire şi bătrânețe. Va oferim un pasaj dedicat artei de a îmbătrâni.

Vântul schimbărilor

Îmbătrânirea este un proces ciudat. Atât de ciudat, încât ne este greu să credem acest lucru. Numai atunci când vedem ce impact a avut timpul asupra cunoscuților noștri, observăm ce a făcut şi cu noi.

Tranziția de la tinerețe la bătrânețe este atât de lentă, încât abia observăm asta. Doar un moment ne transformă în oameni bătrâni. Aceasta înseamnă că am început să îmbătrânim cu mult înainte de el.

Echinocțiul de toamnă

Când vine echinocțiul de toamnă în viața noastră?

Celebrul filosof Konrad spunea că atunci când omul împlinește 40 de ani, constată cu tristețe că farmecul tinereții s-a îndepărtat de el pentru totdeauna.

Apoi, trasăm o linie de umbră la 50 de ani, iar cei care o traversează simt frică și disperare. Bătrânețea este mult mai mult decât părul încărunțit, ridurile și gândul că spectacolul s-a terminat, iar scena le aparține tinerilor.

Adevăratul rău la bătrânețe nu este slăbiciunea trupului, ci indiferența sufletului.

Atunci vedem oamenii și lumea așa cum sunt, fără iluzii. Omul bătrân își pune întrebarea: “De ce?” Aceasta este probabil cea mai periculoasă frază. Într-o zi omul bătrân își va spune: “De ce să lupți? De ce să ieşi din casă? De ce să te ridici din pat?”

Cei care nu au abandonat jocul

Atașarea vârstnicilor de nepoții lor – deseori le face viaţa mai plină. Ne bucurăm de bucuriile lor, suferim atunci când aceştia suferă, iubesc sau luptă.

Cum putem să simțim că am părăsit jocul, dacă ei joacă pentru noi! Cum putem fi nefericiți, dacă ei sunt fericiți! Cât de frumos e să observăm că ei se bucură de cărțile recomandate de noi.

Oamenii îmbătrânesc mai încet dacă au motive întemeiate să trăiască.

Linia luminii

Există două moduri rezonabile de a îmbătrâni.

Primul – să nu îmbătrânești. Este pentru cei care reușesc să evite bătrânețea, având un stil de viață activ.

Al doilea – să accepți bătrânețea cu multă calmitate. Timpul luptei a trecut.

Arta de a îmbătrâni – este arta de a fi un suport pentru generațiile următoare, nu o piatră de poticnire.

E timpul să dormim

La vârsta de 80 de ani, omul a experimentat deja totul: iubirea și sfârșitul ei, ambițiile și goliciunea ulterioară, câteva iluzii naive şi trezirea la realitate. Frica de moarte nu este atât de mare la bătrânețe – toate atașamentele și interesele au rămas în trecut.

Protestăm puțin, însă știm bine că e timpul să ne odihnim și în adâncul sufletului așteptăm acest lucru. Fiți fericiți acum, trăiți momentul de acum!

Sursa :