Alegeţi partenerul de viaţă cu atenţie!

Imaginați-vă că urmează să vă cumpărați o mașină. Cât timp petreceți să vă găsiți varianta cea mai bună în cazul vostru? Sunteți atenți la multe aspecte, banuiesc, vă gândiți că trebuie să vă fie de folos pentru câtiva ani măcar. Dar când vă cumpărați o casă? Banuiesc că mai mult timp și energie investiți în alegere, doar vă petreceți acolo o mare parte din viață. Ca persoane responsabile, analizați opțiunile, aveți răbdare să găsiți varianta cea mai apropiată de ceea ce vă doriți și nu faceți cu ușurință compromisuri. Aveți răbdare, căutați, verificați, luați toate aspectele importante în calcul, analizați dacă vă puteți permite să o aveți și apoi să o întrețineți. Acum, deschideți ochii și pentru câteva secunde fiți prezenți pentru a răspunde conștient la următoarea întrebare: când vă alegeți partenerul de viață, de ce nu procedați așa? Veți spune că vorbesc prostii pentru că sunt chestiuni complet diferite. Ce treabă are cumpărarea unei mașini sau case cu iubirea. Clar sunt alegeri diferite. O casă nu ne va face fericiți cum ne va face iubita când ne întoarcem seara de la serviciu. Mașina nu va fi alaturi de noi când suntem bolnavi. Mașina și casa, deși utile, sunt obiecte. Partenerul este o ființă. Adevărat! Asta încerc și eu să spun. Și atunci, de ce ne preocupăm mult mai mult de alegerea obiectelor decât de a ne cunoaște suficient partenera sau partenerul? De ce presupunem că dacă ne place de ea/el, dacă ne-am îndrăgostit și ne-am declarat ”în relație” apoi restul vine de la sine? De ce, oare, luăm în calcul ca, după ce au trecut deja câtiva ani, nu contează cât de bine ne cunoaștem, dacă avem valori, principii comune, dacă știm exact încotro vrem să ne îndreptăm, dacă reușim să comunicăm suficient de bine cât să depășim inerentele impasuri, ci presupunem că este firesc de făcut pasul următor. Mai ales că deja toată lumea vă întreabă: ”voi când faceți nunta?”.

Alegem, din păcate, mult mai ușor alături de cine ne trăim viața decât ce cumpărăm, ce consumăm. Mă întreb: de ce nu ne alegem mașina doar așa, pentru că ne-a plăcut culoarea, parcă are o formă anume, este frumoasă? De ce nu cumpărăm casa doar pentru că ne-a plăcut la o primă privire și ne-am îndrăgostit de ea? Pentru că, în asemenea situații și nu chiar toți, dar majoritatea, suntem mai conștienți și responsabili. Și bine facem. Doar la relații ni se pare că ne pricepem excelent și nu este necesar să fim atenți ci dimpotrivă, cu cât ne pierdem mințile mai ușor și visăm mai frumos, cu atât ne simțim mai autentic îndrăgostiți. Și poate că așa este. Până când ne trezim și ne dăm seama că am scăpat din vedere atâtea aspecte.

Alegeți-vă responsabil partenerul! Fiți atenți la ce vă arată și nu vă lăsați amăgiți de promisiuni. Alegeți parteneri pe care îi cunoașteți cât de bine puteți. Fiți curioși să știți ce îi place, ce nu îi place, ce planuri de viitor are, ce poveste de viață are, care îi sunt prietenii, ce valori esențiale are, după ce principii se ghidează. Petreceți mai mult timp ca să vă cunoașteți înainte să decideți planuri împreună. Credeți în potențialul de evoluție al partenerului dar nu vă amăgiți. Nu iubiți cu promisiunea că se va schimba, s-ar putea să fiți dezamăgiți. Deschideți bine ochii și vedeți exact ce se vede, nu ce vă imaginați. Prețuiți mai mult realitatea decât iluzia și visarea. Puteți apoi visa împreună pornind de la calități pe care le aveți în realitate.

Bazați-vă pe ce simțiți că vă spune intuiția, arareori ne înșală și observați cu atenție, curiozitate și interes cum gândește, cum se comportă partenerul încă de la început. Dați șanse dar fiți realiști cu privire la rezultate. Foarte diferit de ce este la început, nu va fi. Din acest motiv vă îndemn: alegeți-vă cu atenție partenerul! Aveți răbdare să cunoașteți pe cineva care să vă merite și munciți cu voi să deveniți persoana care să merite un om frumos. Dezvoltați-vă armonios și alegeți responsabil oameni care să vă prețuiască, să vă respecte și alături de care să construiți nu după care să tot reparați.

Alegeți-vă cu atenție partenerul alături de care vreți să vă trăiți viața pentru că de această alegere vor depinde mare parte din momentele voastre de fericire sau tristețe pentru că alături de acesta veți împărtăși  ceea ce urmează să se întâmple!

Aveți grijă de voi!