Alege să ai alături persoane care împărtășesc cu tine aceleași valori morale: dezvăluirea unui psiholog celebru

Lilia Ahremicik este un cunoscut psiholog căreia îi reușește de fiecare dată să ne dezvăluie adevăruri complicate într-o manieră corectă și accesibilă.

Partenerul tău poate fi deștept sau nu prea, atrăgător sau pur și simplu simpatic, comunicativ sau închis în sine, bun sau rău: cel mai important – e să fiți pe aceeași undă. E mare adevăr: dragostea nu înseamnă să priviți unul în ochii celuilalt, dar să priviți ambii în aceeași direcție.

Înainte credeam că omul poate fi diferit: hoț, grosolan. Așa i-a fost soarta, așa l-au educat părinții și prin asemenea lecții a trecut. Acum am înțeles că vreau să am alături oameni cu alte valori, oameni pentru care cuvintele onoare, încredere, cinste înseamnă ceva.

Femeile rareori se gândesc la asta. Orice relație, dar orice relație poate fi de lungă durată și de calitate, dacă valorile a doi oameni coincid. 

Pentru mine este periculos bărbatul care nu poate explica ce înseamnă capacitatea de a te ține de cuvânt. Dacă cinstea pentru el e „voi încerca să nu mint”, atunci nimic bun nu va ieși din asta. Cinstea e ceva mai mult. Dacă omul nu se poate controla, dacă nu-și poate determina valorile și gesturile, este foarte trist.

Psihologii pot explica orice comportament al oamenilor. Omul este predispus să mintă, să manipuleze, să fugă de responsabilitate? Atunci el nu e decât un copil.

Dar dacă ai crescut, dacă ești matur, educă-te singur. Caută modalități să înțelegi anumite lucruri. Dacă ai o minte lucidă, dacă poți să gândești rațional, atunci trebuie să poți analiza. Poți să înțelegi, să vezi, să simți că faci rău cuiva.

Dacă omul e condus de valori de joasă calitate: banii cu orice preț, plăcere cu orice preț, atunci el nu face decât să se afunde și mai mult în mocirla neînțelegerii.

Nici studiile și nici inteligența nu determină valorile morale ale unui om. Aceste valori sunt construite pe baza curățeniei interioare, pe baza permanentei munci asupra propriei persoane. Ele fac din om nu doar o ființă vie, dar un OM.

Asemenea valori ca: respectul, autorespectul, cinstea duc la existența unui om deosebit. Alături de tine trebuie să fie așa oameni și la rândul tău trebuie să le însușești.

Sursa :