Ai nevoie doar de trei luni pentru a deveni cea mai bună versiune a ta

Stai pe canapea și privești un film motivațional despre schimbarea de sine. Până la sfârșitul filmului ești atât de entuziasmat, încât fugi spre cea mai apropiată librărie și cercetezi cu atenție, căutând cartea care îți va schimba viața în cinci pași simpli. Îți sună cunoscut?

Probabil ai citit o carte, filă cu filă, și chiar ai realizat anumiți pași necesari, dar nu ți-au oferit rezultatele imediate pe care le așteptai. Dezamăgirea te determină să nu iei în considerare îmbunătățirile pe care le-ai obținut. După ceva vreme, vechile obiceiuri reapar și intră în forță, iar lupta de a începe procesul de schimbare devine și mai dificilă.

Motivele pentru care ne stabilim scopuri ireale

Indiferent de cât de competent și determinat ești, transformarea personală reprezintă un proces de lungă durată, iar comenzile rapide nu fac parte din acest proces. Este ușor să-ți stabilești obiective ireale atunci când ești entuziasmat și optimist în ceea ce privește rezultatul. Dar, de fapt, folosești acea voință din tine într-o încercare inutilă de a forța succesul. „De data aceasta o voi face” sau „Voi continua până la capăt”. Din păcate, șansele de a face exact ceea ce spui sunt foarte mici.

Când vine vorba de stabilirea obiectivelor, ideea unei schimbări extreme ucide orice fărâmă de motivare. Cercetările demonstrează că creierul nostru este neputincios în fața schimbărilor drastice. Schimbările rapide provoacă corpul și mintea noastră să reziste și să caute o zonă de confort. Dar totuși, continuăm să ne stabilim obiective care necesită schimbări în viața noastră, iar din acest motiv sunt aproape imposibil de realizat.

Abordarea Kaizen – planul pentru a avea succes pe termen lung

Kaizen este o filozofie japoneză care face referire la îmbunătățirea diferitor aspecte ale vieții cotidiene. Având la bază principii care au adus rezultate, această abordare presupune implementarea unui proces care include mici schimbări. Implementarea acestui proces va aduce doar avantaje.

Cuvântul  „kaizen” este derivat din „kai” – însemnând schimbarea și „zen” – semnificând bun. Cu toate că a fost dezvoltat pentru îmbunătățirea afacerilor, această filozofie poate fi aplicată și în stabilirea obiectivelor personale. Dacă aplici această tehnică, realizând în fiecare zi pași mici, vei reuși ca într-un final visele tale să vadă lumina zilei.

Începe să-ți realizezi obiectivele cu tehnica Kaizen

Începe prin împărțirea propriilor scopuri în pași mici. Realizează în fiecare zi un procentaj foarte mic din țelul tău. De exemplu, dacă scrii o carte, creează un program și ține-te de el. Setează un număr real de cuvinte pe care să le scrii în fiecare zi. Acești pași vor fi mult mai ușor de gestionat și nu te vei mai simți atât de intimidat.

Alegeți un obiectiv pentru a-l realiza în trei luni. Începe prin a realiza câte 1% în fiecare zi. Da, este o cantitate mică, dar este realizabilă. Fiecare procent se va aduna și la sfârșitul celor 3 luni, vei fi cu 100% mai bun decât în momentul în care ai pornit la drum.

Sursa :