Ai mare grijă de gunoiul conștiinței: după ce se întărește, murdăria este mai dificil de curățat

Un articol despre gunoiul conștiinței ascuns în abisurile psihologiei noastre umane. E timpul să ne eliberăm de el!

Imaginează-ți cum ar arăta și ce miros ar avea persoana care nu s-ar spăla încă de când s-ar fi născut. Dacă nu ar folosi parfum și altă cosmetică pentru a mirosi și a arăta mai frumos – cum ți-ar părea asta? El nu ar mai fi atras atenția la aceste lucruri, pe când pe cei din jur i-ar fi scos din sărite acest fapt.

Este considerat un lucru bun și firesc să îți înveți copiii despre igiena propriului corp. Când un copil sau un adult sunt murdari pe față, lor neapărat le este indicat asupra acestui fapt. Pe lângă aceasta, oamenii mai fac curat în casă și își spală și rufele.

Când cineva scapă ceva pe podea, oamenii spun: ”Șterge până nu s-a întărit murdăria”.

Înțelegi sensul acestei expresii: ”Șterge până nu s-a întărit”? Oamenii conștientizează faptul că murdăria uscată este mai dificil de îndepărtat. Ei niciodată nu vor spune: ”Nu șterge murdăria cât este proaspătă, vremea o va îndepărta”. În acest caz oamenii cred că pata trebuie ștearsă cât mai rapid.

Atunci de ce oamenii spun că: ”Timpul vindecă”? Vremea nu vindecă nimic, murdăria doar se întărește și îți devine mai dificil să o ștergi.

Spune-mi, de ce tratăm murdăria conștiinței în alt mod decât cea de pe podea? Nu suntem obișnuiți să avem grijă de igiena conștiinței, care însă este extrem de importantă.

În cel mai bun caz unele persoane se înscriu la training-uri, care însă sunt ca și folosirea unui parfum pentru a acoperi propriul miros urât. Și este considerat că, cu cât este mai scump parfumul, cu atât este mai bun efectul. Dar pentru că folosești un parfum nu devii mai curat. Este de preferat mai întâi să te speli, apoi să îl folosești.

Vladimir Nikitin mi-a spus odată că corpul trebuie antrenat continuu și dacă o persoană petrece o oră pe zi antrenându-se, iar restul orelor nu simte că trăiește în propriul corp – ea nu va avea un corp sănătos, în cel mai un caz va fi antrenat, dar fără ca ea să știe pentru ce.

Cu conștiința este la fel. Ea, ca și corpul nostru, ca și casa noastră, are nevoie de anumite tabieturi de igienă, mai bine spus – de antrenare, dar și mai bine – de a trăi corect. Este important ca atunci când simți un disconfort psihologic, să acționezi imediat, să nu aștepți până când murdăria se va usca.

Dificultatea curățării murdăriei conștiinței constă în faptul că nu poți angaja pe nimeni să facă curat. Chiar dacă apelezi la ajutor, este nevoie să depui și mult efort propriu.

Precum atunci când stai lângă o persoană îți dai seama că nu s-a spălat de mult timp, la fel îți dai seama, după o discuție, că o persoană are multe reziduuri psihologice.

Când cineva în prejma mea începe să se plângă, eu am un răspuns standard: ”Eu cu plăcere voi asculta povestirea despre ce ai făcut tu personal ca să fie diferit”. Cineva a spus cândva: ”Dacă tu nu faci parte din soluție, atunci faci parte din problemă”.

Am întâlnit un cunoscut care se plângea pe faptul că are o fiică nerecunoscătoare și rea. Nu am vrut să îl ascult. Este imposibil să ajuți persoana care are o ”fiică rea”. Însă iată persoana care spune că: ”Nu sunt destul de competent ca părinte” poate fi ajutată. Măcar prin faptul că poți să îi împarți din experiența ta de comunicare cu un copil adolescent.

Simți diferența între ”Hai să aruncăm murdărie în fiica mea” și ”Ajută-mă pe mine să mă curăț de murdărie”. În primul proces eu nu vreau să mă implic, pe când în al doilea eu pot să recomand ”șamponul” pe care eu îl folosesc.

Orice persoană care își ține conștiința în curățenie creează în jurul lui un spațiu mult mai sănătos.