„Adevăratul prieten nu este cel care îți zâmbește și te laudă, dar cel care te oprește la timp și nu-i este frică să-ți spună adevărul. Abia după asta te îmbrățișează și-ți spune că are încredere în tine”

În copilărie avem o mulțime de prieteni, împărțim cu ei jucăriile și ne jucăm în nisip. Alergăm pe câmpii, culegem flori și ne dăm la tobogan. Fiind naivi, suntem convinși că vor rămâne prezenți în viața noastră. Dar, ne înșelăm. Ajungând adolescenți rămânem cu trei, patru prieteni cărora le putem spune secretele. Le povestim ce simțim față de un băiat sau o fată. Împreună trăim cele mai frumoase clipe și facem cele mai trăsnite nebunii.

La 20 de ani avem unul sau doi prieteni pe care ne putem baza. Care ne acceptă cu toate defectele și ne sunt alături oricând. Odată ce am evoluat și ne-am învățat lecțiile, realizăm că prietenia nu e compusă doar din oameni cu care să te distrezi, să te primbli, să fumezi o țigară sau să te joci. Prieten e omul care nu te-a lăsat atunci când ți-a fost greu, care a avut încredere în tine, nu ți-a divulgat secretele, care ți-a respectat alegerile și libertatea.

A avea un prieten adevărat înseamnă să poți mergi oricând prin întuneric, deoarece el va fi lângă tine și te va ține de mână. Un astfel de prieten te ascultă oricând și ai impresia că vorbești cu tine însuți. Prietenii adevărați stau lângă tine când ai dreptate și când greșești.

Adevărul doare și nu întotdeauna îți va plăcea să-l auzi, dar prietenii buni nu-l vor nega, ți-l vor spune chiar dacă știu că te vei supăra sau le vei spune cuvinte dure. Nu le este frică să te avertizeze când o iei pe drumul greșit și te ceartă, nu te lasă să te scufunzi în mocirlă. După dezamăgiri, căderi și greșeli te vor lua în brațe și-ți vor aminti că au încredere în tine.

Oare toți cei cu care îți faci poze, ieși la o plimbare, pleci în călătorii, împarți hainele și patul vor sta lângă tine când vei fi în cele mai grele zile din viața ta? Dacă într-o zi te-ai îmbolnăvi sau ai avea nevoie de ajutor, oare cei care îți comentează pozele de pe facebook, îți dau like și te pupă, îți vor sări în ajutor? Nu contează numărul prietenilor, ci calitatea lor, să nu uiți niciodată acest lucru.

Adevăratul prieten nu este cel care îți zâmbește fals și te laudă, dar cel care te oprește la timp și nu-i este frică să-ți spună adevărul. Abia după asta te îmbrățișează și-ți spune că are încredere în tine. – citat cu autor anonim