fb

Adevăratul motiv, de ce ne îndrăgostim de băieţii răi, de partenerii toxici şi de bărbaţii închişi în sine

Această stranie atracţie faţă de băieţii răi, de partenerii toxici şi de bărbaţii închişi în sine, poate fi explicată, nu doar din perspectivă psihologică şi spirituală, ci şi din perspectivă bio-chimică.

Adevărul este că, creierul nostru devine dependent de acest extremism brusc al stării noastre de spirit, care cel mai des, este provocat de acest gen de bărbaţi. De aceea, când încetăm, o astfel de relaţie, reabilitarea noastră spirituală, este asemuită cu cea a narcomanilor.

Dopamina

Experiențele pozitive, cum ar fi întâlnirile de neuitat, atenția plăcută, sexul uimitor, darurile, gesturile romantice, provoacă producerea dopaminei în creier. Dopamina este un neuro-transmițător, care controlează centrul plăcerii al creierului nostru. Ca rezultat, această persoană este asociată, automat, cu plăcere și chiar percepută ca o garanție a supraviețuirii.

Activitatea dopaminei este mai activă, atunci când primim o astfel de plăcere, rar și neașteptat, ci nu în mod constant. Și faptul că un partener toxic nu ne poate face să ne simţim bine, tot timpul, ne face să continuăm să depunem efort în relație, sperând că vom avea, din nou, momente frumoase.

Cu alte cuvinte, creierul nostru poate deveni un masochist, căutând oameni care îl vor răni. El devine, atât de obișnuit cu comportamentul corect al băieților buni, încât încetează să mai producă dopamină. De aceea, în relațiile sănătoase, oamenii încep să se obișnuiască unul cu celălalt și să nu mai simtă fiorii, care au fost.

Imprevizibilitatea momentelor plăcute de la băieții răi, provoacă şi amplifică efectul eliberării dopaminei în creier.

Oxitocina

Să nu uităm ce simţim când ne atinge o persoană, pentru care avem afecţiune. Apropierea fizică contribuie la eliberarea activă a oxitocinei, care mai este numită şi hormonul iubirii. Acesta este același hormon, care leagă spiritual mama și copilul la naștere și care, ne face să ne îndrăgostim de parteneri toxici.

Oxitocinul contribuie nu numai la atașament, ci și la sentimentul încrederii, care poate ajunge, până la iertarea adulterului. Dacă un tip rău continuă să fie atent și blând cu o femeie, ea va fi gata să-i ierte orice. În plus, oxitocina afectează puternic femeile, deoarece hormonul feminin estrogen îi mărește efectul, iar testosteronul masculin, îl neutralizează.

Cortizolul, adrenalina și norepinefrina

Partenerii toxici provoacă creșterea nivelurilor acestor hormoni, care reglează răspunsul nostru la situațiile stresante. Acestea acționează, în calitate de  antidepresive. Astfel, devenim dependenți de acest efect calmant din creierul nostru. Iată de ce, oamenii care au experimentat o situație de stres împreună, se apropie spiritual. Şi iată de ce, suntem atașați de cei care ne-au rănit.

 Serotonina

Studiile arată că atunci când ne îndrăgostim, nivelul serotoninei scade. Și anume acest hormon ne reglează starea de spirit și nivelul obsesiei faţă de partener. Prin urmare, atunci când serotonina nu este suficientă, putem deveni cu ușurință dependenți de persoana greșită.

În plus, nivelul scăzut de serotonină provoacă un comportament sexual, iar după sex, intră în joc oxitocina și dopamina.

Acest lucru înseamnă că creierul nostru ne este dușman, când e vorba de relaţii inter-umane toxice?

Nu, lucrurile nu stau chiar aşa. Noi îl putem ajuta să se fixeze pe alte lucruri, mai utile. Sportul, conexiunile sociale sănătoase, muzica, hobby-urile noi, au o influenţă foarte mare, asupra funcţionării creierului nostru. Modul în care, putem scăpa de dependența de băieții răi este înlocuirea acestei obsesii nesănătoase cu una sănătoasă, care ar fi folositoare pentru noi.

Source :