Aceste 4 întrebări te vor ajuta să înțelegi cât de mult va dura căsnicia voastră

„Nu vei putea avea o relație durabilă atât timp cât nu vei fi pregătit/ă pentru ea.”

Terapeuta licențiată în probleme de cuplu Susan Pease Gadoua afirmă că acesta este gândul ei preferat, care definește natura relațiilor interumane. În percepția ei, această convingere sănătoasă reglementează, în profunzime, mersul oricărei relații.

În cadrul unui articol de-al său, Susan ne relatează despre un caz relevant din experiența ei profesională. Cu mulți ani în urmă, o femeie aproape divorțată i s-a adresat. Ea era căsătorită de mulți ani și avea 6 copii și la un moment dat a realizat că nu-și mai dorește să fie tratată așa cum a fost în toți acești ani. Ea era determinată să divorțeze, dar s-a adresat la Susan, pentru că avea nevoie să i se spună că a luat decizia corectă.

Care au fost acțiunile psihoterapeutei în acest caz?

Ei bine, ea și-a învățat pacienta să fie sinceră cu sine însăși și cu partenerul ei, spunâdu-i adevărul despre ceea ce simțea cu adevărat, toți acești ani.

Acest adevăr s-a dovedit a fi extrem de dur, dar necesar și revelator într-o anumită măsură. Pacienta i-a relatat că în momentul în care ea a pus în fața soțului cererea de divorț, spunându-i deschis și fără metafore toată durerea pe care a experimentat-o în toți acești ani, un adevărat cutremur emoțional a avut loc între ei. Pentru prima dată în toți acești ani soțul ei nu doar a auzit-o vorbind, ci a ascultat-o și s-a arătat pregătit să schimbe lucrurile spre binele relației lor și fericirii ei.

Într-un final, mariajul lor a rezistat, iar femeia este satisfăcută până în ziua de azi de decizia pe care a luat-o.

În acest sens, Gadoua ne propune în același articol 4 întrebări-cheie, răspunsul la care ne va ajuta să înțelegem, dacă am ales un partener alături de care vom trăi într-o căsnicie durabilă, plăcută și funcțională sau nu. Iată care sunt acestea:

1. Întreabă-te dacă chiar vrei să fii alături de acest om sau, pur și simplu, îți este frică de durerea sepărării și regretului pe care le-ai putea simți după despărțire?

2. Sunteți capabili să rezolvați într-un mod calm și cumpătat orice problemă/conflict, care vă amenință relația?

3. Sunteți capabili să fiți cât se poate de sinceri unul cu celălalt, chiar dacă adevărul doare uneori?

4. Îți dai seama ce vrei de la această relație, care este sensul și viitorul ei?

Nu există un răspuns universal la aceste întrebări. Căutați-l în interiorul vostru și raportați-l la sistemul vostru de valori. În acest fel veți realiza care este starea lucrurilor între voi!

Sursa :