Acceptați provocarea reciprocă și dedicați-vă comunicării eficiente

Fiecare dintre noi am trecut prin momente proaste pe parcursul vieții. Fie am pierdut un job, am fost dezamăgiți, trădați în așteptările noastre, am trecut prin diverse încercări și, cumva, am simțit tentația renunțării la luptă, complacerea în mediocritate, lipsa de motivație și energie, absența creativității și a capacității de valorificare a potențialului și ne-am retras în colțul evitării provocărilor.

Asta ne-a făcut să ne simțim mici și neînsemnați și ne-a întărit neputința. Într-o relație în care cei doi parteneri se prețuiesc și împărtășesc valori comune, consideră o valoare importantă aceea de a-i arăta partenerului că îi pasă de el nelăsându-l să se complacă ci determinându-l să-și atingă acel maxim de care este capabil.

Dacă ții la partener, vrei să îl vezi în cea mai bună variantă a sa și ești alături de el ca să își împlinească potențialul și nu să rămână ghemuit în colțul neputinței și al renunțării, descurajat și trist.

Partenerii care se iubesc își cer unul altuia să devină cea mai bună versiune a lor și să continue să se dezvolte. Provocarea reciprocă este un semn de iubire, încredere și respect!

Invers, a-ți lăsa partenerul să se irosească, este o formă de abandon, de nepăsare. Mesajul pe care i-l transmiți indirect partenerului atunci când îi accepți necondiționat comportamentul autodistructiv, când îi tolerezi înfrângerea și îi accepți renunțarea, este acela că nu crezi că poate mai mult. Așa ajungeți să vă complaceți împreună într-o relație lipsită de viață, de speranță, de așteptări de mai bine și deveniți vlăguiți, uscați de energie și pasiune murind încet fiecare zi câte puțin. Când nu îți provoci partenerul și nici el pe tine, renunțați unul la altul și amândoi la relație.

Pentru ca o relație să se păstreze vie și intimă, în contextul permanentei schimbări, cei doi parteneri trebuie să împărtășească valoarea comunicării. Să o considere importantă și să își dorească să facă eforturile necesare pentru a fi eficientă.

O comunicare bună îi ajută pe cei doi parteneri să fie la curent cu ce li se întâmplă, să rezolve probleme, să se susțină reciproc, să înțeleagă prin ce trece celălalt ca să îi fie alături, să depășească momente dificile folosindu-se de crize pentru a evolua emoțional.

Cuplurile care comunică eficient, își păstrează tonusul, sunt flexibile, se dezvoltă continuu, sunt inteligente emoțional, vibrante, pline de energie și pasiune.

Comunicarea aduce viață într-o relație și ține de deschiderea partenerilor, de capacitatea de a fi atenți, de a asculta, de preocuparea pentru a-l înțelege pe celălalt, de răbdarea și empatia cu care fiecare poate să se pună în locul patenerului, de atitudinea noncritică, nondefensivă sau acuzatoare din exprimare și de căldura cu care fac din discuții, dialoguri care construiesc nu care distrug.

În multe relații partenerii consideră că le lipsește intimitatea pentru că nu petrec suficient timp împreună. De fapt, le lipsește pentru că nu au o comunicare de calitate. Nu doar o comunicare care să-i ajute să își gestioneze viețile de zi cu zi ci una care să le favorizeze împărtășirea lăuntrică.

Cât de mult ne apropiem când îl facem pe cel drag părtaș universului nostru interior, când îl invităm să descopere ce simțim pentru ca mai apoi să ascultăm cu atenție când el ne împrtășește din lumea lui interioară!

Cel mai adesea noi comunicăm fapte, întâmplări, situații din timpul zilei, comunicăm ce nu ne place, adesea acuzăm și criticăm, ne blocăm în tot felul de mecanisme defensive și renunțăm să mai comunicăm de teamă că așa construim ziduri nu punți de legătură.

Da, comunicarea eficientă este o provocare pentru fiecare și pentru cei doi împreună dar este o provocare necesară pentru care merită să persistăm pentru că ea ne aduce aproape.

Provocați-vă să vorbiți mai mult despre ce gândiți, ce simțiți voi și mai puțin ce nu vă place la partener. Vorbiți punând accept pe ce vedeți frumos la celălalt (imposibil să nu existe ceva cât de mic și dacă nu găsiți ceva, începeți să vă întrebați ce vă face să fiți lângă acel om).

Vorbiți făcând complimente pentru ce apreciați la partener. Nu vă temeți că nu reușiți din prima. Luați-o ca un exercițiu și exersați zi de zi. Complimentați, mulțumiți, îmbrățișați cu brațele dar mai ales cu cuvintele de încurajare și prețuire. Ascultați și căutați să înțelegeți, verificați dacă ați priceput corect înainte să aruncați cu cuvinte care pot durea.

Folosiți comunicarea ca să vă apropiați nu să puneți distanță între voi și dacă intensitatea emoțiilor este prea mare, luați intenționat distanță, puneți spațiu între voi până când furtuna se domolește apoi întoarceți-vă asigurându-vă că aduceți cu voi vorba blândă și privirea caldă.

Arătați-vă iubirea prin felul cum vorbiți. Cuvintele dor uneori mai tare decât loviturile fizice pentru că ele taie în carnea sufletului.

Aveți grijă de voi!