9 lucruri pe care trebuie să le spui unei persoane care suferă de depresie

Ai avut parte de situația în care una dintre persoanele dragi suferea de depresie, iar tu nu știai ce să îi spui pentru a o susține?

Este foarte dificil să găsești cuvintele potrivite, pentru că există riscul ca persoana să nu le interpreteze corect și să reacționeze neadecvat.

Care sunt acele fraze care îi poate arăta persoanei care suferă de depresie că îți faci griji pentru ea:

Ce pot să fac pentru tine?

Este recomandat nu doar să susții prin cuvinte, dar și prin acțiuni.

Personal, ce găsești mai încurajator atunci când nu poți să te calmezi sau să te clarifici în gândurile tale – atunci când prietenul îți pregătește ceva de mâncare sau când cineva îți propune să îți facă curat la locul de muncă. Este important să demonstrezi prin acțiuni grija și atenția.

Este foarte eficient, ca atunci când încerci să îi oferi unei persoane sprijin verbal, să îl însoțești și cu unul practic.

Poate există ceva care te poate face să te simți mai bine?

Vorbește cu această persoană despre lucrurile care o poate face să se simtă mai bine. Ai putea chiar să-i propui activități noi care pot fi stimulante. Atunci poate că persoana care se simte deprimată își poate aminti de unele lucruri care au făcut-o cândva să zâmbească, nefiind însă în stare să le realizeze singură. Atunci tu îi vii în ajutor.

Fă-i un ceai, fii alături de ea, motiveaz-o să aibă încredere în tine pentru a se confesa.

Vrei să te petrec până acasă?

Cel mai probabil că această persoană s-a obișnuit atât de mult timp să fie singură, că nici nu își poate imagina că poate să își facă cumpărăturile sau să meargă până acasă însoțită de cineva. Prin această propunere o să arăți că starea ei nu te lasă indiferent și ești preocupat ca ea să nu rămână în singurătate cu gândurile ei.

Ai pe cineva alături care să te susțină?

Prin această întrebare poți să îți dai seama dacă persoana în cauză este susținută de prieteni și familie, sau trebuie să treacă prin totul singură.

Câți mai mulți oameni îi oferă atenție și sprijin, cu atât mai bine pentru ea. De aceea, dacă vezi că familia și prietenii nu se implică pe măsură, vorbește cu ei și motivează-i să demonstreze mai mult afecțiunea lor.

De asemenea, ar fi recomandat să te adresezi și unui specialist, dacă persoana cu depresie nu este împotrivă. Acest lucru este foarte important pentru a o face să înțeleagă că depresia este o boală psihologică serioasă, dar care are soluție, dacă acționezi imediat.

Cândva depresia va lua sfârșit și te vei simți ca înainte

Aceste cuvinte oferă speranță și motivează persoana să trăiască mai departe. Trebuie să o asiguri că există lumină la capătul tunelului.

Cuvintele ”Această stare este temporară”, ”O să îți revii” sunt mai importante și mai puternice decât crezi. În acest mod o să îi arăți că îți pasă și crezi și tu sincer în îmbunătățirea situației.

La ce te gândești cel mi mult?

Această întrebare te poate ajuta să îți dai seama de cauza apariției acestei stări. Analizează toate motivele potențiale și nu rămâne doar la unul.

În toiul unei astfel de conversații, persoana în cauză poate face singură concluzii pentru sine, astfel fiind mai aproape de tratarea stării.

Fii gata să o asculți și să nu dai întrebări în surplus. Trebuie mai mult să taci decât să vorbești când cineva ți se destăinuie.

În ce parte a zile te simți cel mai rău?

Încearcă să afli în ce parte a zilei persoana cu depresie are cele mai multe gânduri negative și încearcă să îi fii atunci cât mai des alături. Să fii sigur că peste o lună prezența ta va aduce rezultate uimitoare.

Dacă îi ești alături, fă-i un ceai, îmbrățișeaz-o, fii lângă ea și fii pregătit în orice moment să îi oferi ajutor. Este foarte important să devii o componentă permanentă din viața ei.

Sunt aici ca să îți ofer ajutor

Nu spune aceste cuvinte dacă nu sunt sincere. Asigură o persoană că îi vei fi loială și alături necondiționat, doar dacă este adevărat acest fapt.

Aceste cuvinte transmit mesajul că chiar dacă nu ești complet competent să înțelegi situația, vei oferi toată afecțiunea de care te simți capabil.

Tăcerea

Aveam tendința să umplem momentele de liniște cu cuvinte, fie și cu niște remarci despre vreme. Dar este foarte important să știi când nu trebuie să spui nimic, uneori fie numai să asculți. Câteodată acest lucru poate fi mai prețios decât orice cuvinte.

Sursa :