9 fraze pe care oamenii deștepți nu le folosesc în conversații

Oamenii inteligenți pun preț pe fiecare cuvânt. Iată câteva fraze pe care ar trebui să le eviți cu orice preț:

1. “Pari obosit”

Astfel indici că partenerul de discuție este un morocănos. Poți să spui în schimb: “Totul este în regulă?” Nu-ți asuma dispoziția cuiva, doar întreabă. Celălalt va înțelege că-ți pasă și se va deschide în fața ta.

2. “Tu întotdeauna…” sau “Tu niciodată…”

Afirmațiile categorile trebuie eliminate din orice discuție. Nu este corect să definești oamenii în acest mod. Aceștia cel mai probabil vor reacționa defensiv.

Spune în schimb: “Se pare ca tu faci asta de multe ori”.

3. “Arăți grozav pentru vârsta ta”

Să asociezi un compliment cu vârsta persoanei poate crea o situație incomodă și deloc plăcută. Mai bine spune: “Arăți grozav!”

4. “Wow, ai pierdut o tonă de greutate”

Se pare că iar o faci pe criticul. Dai de înțeles că până în acest moment persoana arăta urât. Spune în schimb: “Arăți fantastic.”

5. “Așa cum am spus înainte de…”

Ce faci dacă celălalt a uitat despre ce vrei spui? S-ar putea simți stânjenit sau chiar iritat. Dacă vrei să subliniezi o parte din discuție, fă-o într-un mod cât mai interactiv și ușor.

6. “Ai fost prea bună/bun pentru el/ea…”

Sugerezi că omul de alături nu a făcut tocmai cea mai bună alegere. Spune în schimb: “Pierderea ei!” Manifestă sprijin, nu critica.

7. “Depinde de tine.” 

Sugerezi că-ți este indiferent de întrebarea adresată. Spune în schimb: “Eu nu am o opinie finală față de acest subiect, dar  ai putea ține cont de aceste lucruri…”

8. “Mult noroc”

Deci partenerul de discuție are nevoie de noroc pentru a reuși. Dai de înțeles că nu se paote descurca de unul singur.  Spune în schimb: “Știu că vei reuși!”

9. “Ei bine, cel puțin eu nu am…”

Greșit. Încerci să te debarasezi de o greșeală, arătând cu degetul spre celălalt. Spune în schimb: “Îmi pare rău.” Acceptă-ți vina.

Lucrurile mici care fac diferența. Țineți cont de aceste indicii și încercați să aveți conversații corecte.

Sursa :