8 ritualuri japoneze pentru o viață fericită

În Japonia, a trăi o viață frumoasă și fericită nu este un scop, ci un obicei. De secole, japonezii au construit în viața de zi cu zi diferite obiceiuri care i-au ajutat să aibă grijă de ei înșiși. Fie că este vorba de gătit, plimbări, băutul ceaiului sau aranjamentele florale, orice activitate zilnică poate fi transformată într-o formă de meditație care să umple viața de pace și fericire. Care este secretul? Să fii atent la tot ce faci. Iată câteva ritualuri japoneze pentru o viață fericită, care te vor ajuta să te cufunzi în momentul prezent:

1. Ikebana.

Ikebana este o tradiție japoneză care face aranjamente florale, având rădăcinile sale în vechile ceremonii budiste de oferire a florilor și este o artă care datează de sute de ani. Această tradiție se bazează pe ideea că procesul de lucru cu natura pentru a crea ceva frumos poate avea un efect terapeutic și meditativ. Ikebana nu înseamnă doar să pui câteva flori într-o vază, dar, potrivit acestei tradiții, trebuie să colectezi o compoziție de tulpini, ramuri, frunze și mușchi care să sporească frumusețea. Compoziția trebuie să fie creată în tăcere pentru a te putea concentra în armonie cu natura.

2. Shinrin-yoku.

Pentru a găsi pacea și vindecarea, japonezii practică ceea ce ei numesc Shinrin-yoku sau scăldatul în pădure. Aceasta înseamnă că timp de câteva ore trebuie să te scufunzi complet în pădure și să trăiești intens tot ceea ce auzi, vezi, simți. Acest proces de aflare în pădure te va ajuta la refacerea corpului și a minții. Beneficiile acestui ritual popular pentru sănătatea mintală și fizică au fost dovedite științific. Prin această practică se va reduce stresul, se va îmbunătăți calitatea somnului, va crește concentrarea și creativitatea și va aduce fericirea.

3. Sado.

Ceremonia japoneză a ceaiului este cunoscută sub numele de Sado este o practică frumoasă care își are rădăcinile în budismul zen. Această ceremonie a ceaiului rămâne o parte importantă a culturii japoneze chiar și în zilele noastre. Este vorba despre o preparare atent planificată a unei cești de matcha, un ceai verde sub formă de pudră, foarte fin servită cu dulciuri tradiționale japoneze care se potrivesc cu gustul amar al ceaiului. Maestrul ceaiului și oaspeții săi se îndepărtează temporar de agitația lumii pentru a împărtăși un moment de frumusețe și seninătate.

4. Shodo.

Shodo sau forma de scriere este o caligrafie clasică japoneză. Este o formă antică a artei care încă se mai practică pe scară largă în Japonia și este considerată o modalitate importantă de a menține o stare de conștiință meditativă. Pregătirea atentă a vopselei și mișcările delicate ale pensulei necesită concentrare, atenție și calm total, ceea ce îi obligă pe maeștrii Shodo să se concentreze pe deplin asupra momentului prezent.

5. Kintsugi.

Kintsugi este o artă japoneză de restaurare a ceramicii sparte. Cu ajutorul pudrei și lacului de aur, bolurile, cănile, cupele sparte sunt restaurate și transformate în opere de artă. Kintsugi se bazează pe convingerea că imperfecțiunile și fracturile fac parte din viața de zi cu zi și că lucrurile sparte pot fi transformate în ceva unic și frumos dacă sunt tratate cu grijă, dragoste și atenție. Restaurarea obiectelor distruse și recunoașterea lor ca fiind unice este văzută ca o modalitate de a vindeca rănile emoționale personale.

6. Shojin Ryori.

Shojin Ryori, care poate fi tradus ca „bucătărie care îmbunătățește judecata minții” este o tradiție culinară vegetariană practicată de călugării budiști încă din cele mai vechi timpuri. Această tradiție rezidă în simplitate și armonie. Bucătarul-șef Shojin folosește ingrediente proaspete de sezon și nu lasă deșeuri. Într-un fel sau altul, toate părțile ingredientului sunt folosite în vas. Pentru călugări, însuși procesul de pregătire și consum al shojin ryori ajută la dezvoltarea conștientizării. În ce privește oamenii obișnuiți, rețetele simple de shojin ryori și procedurile precise permit acestei tradiții culinare să fie folosită în bucătărie de acasă.

7. Ofuro.

Foarte mulți japonezi fac baie în fiecare zi acasă sau într-o baie publică. Și nu este vorba doar să stai în apă. Tradiția japoneză a construit atent acest obicei pentru a restabili și relaxa corpul și mintea. Fă o baie caldă într-o apă liniștitoare și pur și simplu savurează senzația. Apa, aburii, căldura și aromele îți vor asigura o întinerire profundă a corpului și a minții.

8. Omakase.

Nu ai chef să gătești ceva? Nici o problemă: există o mare tradiție japoneză de a mânca afară. Omakase înseamnă: ”mă bazez pe tine” și este o tradiție gastronomică în care alegerea mâncării revine complet bucătarului. Oaspeții mănâncă ceea ce li se servește. Acest lucru adesea se practică în barurile sushi, unde mâncărurile omakase se bazează pe încredere, respect și recunoștință.

Sursa :