8 motive pentru care majoritatea cuplurilor se despart după primul an de relaţie

Să te îndrăgosteşti este un sentiment minunat şi care transmite adrenalina prin tot corpul. Conversaţiile pline de dragoste, primele sărutări care parcă îţi iau respiraţia, încrederea în persoana iubită… În acest moment se pare că doar iubirea este cea care te poate face fericit. 

Există un singur „dar”. Să te îndrăgosteşti de cineva este mult mai uşor decât să rămâi îndrăgostit. De multe ori după ce oamenii se implică în relaţii, ghidaţi de iubire, în timp încep să îşi dea seama că această iubire a plecat undeva… Şi ce rămâne în locul ei? Un gol…

Iubirea adevărată e specială. Ea necesită un echilibru de foarte multă răbdare, integritate şi încredere reciprocă. Din păcate, multe cupluri, mai devreme sau mai târziu, îşi dau seama că  coeficientul de iubire începe să scadă uşor-uşor, iar în cele mai multe cazuri acest lucru se întâmplă chiar după un an sau doi. Iată 8 motive evidente sau nu prea, pentru care se întâmplă acest lucru.

1. Primul an trăit împreună scoate măştile

Atunci când eşti îndrăgostit la nebunie de cineva, atunci, cel puţin la început, există tendinţa de a te întoarce la lipsurile şi trăsăturile cu caracter negativ ale persoanei iubite. După ce începi să locuieşti cu ea, curând îţi dai seama că înainte de asta o priveai mai mult prin ochelari roz. Cea mai dificilă perioadă într-o relaţie sunt primele 3-9 luni. După aceea, totul devine mai uşor. Sau parţial…

2. Vei cunoaşte persoana dragă în realitate

Ambii veţi învăţa cum să luaţi decizii, vă veţi cunoaşte caracterele, ciudăţeniile şi slăbiciunile. Pe măsură ce vă apropiaţi mai mult unul de altul, caracterele voastre se manifestă în toată gloria. Aici există două rezultate: fie te îndrăgosteşti mai mult de persoana iubită, fie pur şi simplu o urăşti.

3. Deveniţi mai puţin toleranţi unul faţă de altul

Când intri într-o nouă relaţie, de regulă te confrunţi cu ciudăţeniile şi acţiunile de neînţeles ale partenerului. Îţi pui ochelari roz cu lentile cât mai groase, astfel încât realitatea obiectivă să nu te împiedice să vezi lumea aşa cum ar trebui să fie. Însă atunci când se va reduce primul val de euforie, dintr-o dată vei vedea o imagine a lumii aşa cum este, nu este exclus ca asta să nu îţi placă deloc. Toleranţa ta se evaporă şi eşti îngrozit de apariţia partenerului care face ceva prostesc sau acţionează copilăreşte. Lumea deja nu mai este atât de strălucitoare ca la început. 

4. Într-un an înţelegi încotro se îndreaptă relaţia

Merge înainte sau stă pe loc? Oamenii sunt adesea derutaţi în ceea ce priveşte unde se îndreaptă relaţia lor. Depinde de mulţi factori: compatibilitate, înţelegere reciprocă, generozitate, respect. Pentru a înţelege dacă aveţi toate acestea, este nevoie de aproximativ un an. În rest, totul depinde de determinarea ta şi un pic de noroc. 

5. Odihna împreună

Statistic vorbind, cel mai adesea cuplurile recent formate se despart în timpul unei vacanţe. Astfel, dacă sunteţi împreună într-o vacanţă, spuneţi unul altuia cât de tare vă iubiţi.

6. Dragostea întunecă posibilitatea unei evaluări corecte a situaţiei

Când te îndrăgosteşti de cineva, dopamina produsă de organism nu numai că te face fericit, dar, de asemenea, încetineşte semnificativ procesele gândirii noastre. În timpul îndrăgostirii, partea raţională a creierului refuză pur şi simplu să funcţioneze normal. Pe măsură ce începem să trăim împreună, trece timpul euforiei şi, brusc, putem vedea lângă noi pe cineva de care nu ne place deloc.

7. Depui efort, întrucât crezi că merită

Atunci când sunteţi îndrăgostiţi foarte tare unul de celălalt, decideţi să locuiţi împreună. Cheltuiţi bani pentru această relaţie, investiţi efort şi timp, iar în schimb aşteptaţi devotamentul etern şi dragoste până la adânci bătrâneţi. Aceste aşteptări irealizabile care apar în mintea noastră ar trebui să fie primul apel de trezire. Iubirea e lipsită de ţeluri meschine prin însăşi natura sa. Nu te-ai aştepta la aşa ceva de la cel care te iubeşte, ci doar îl vei iubi cu toată sinceritatea. Doar că aceste reguli nu sunt stabilite raţional, ci doar e un joc al hormonilor.

8. Partenerul tău este obsedat de sine însuşi

Poate că partenerul tău nu este interesat de sentimentele şi emoţiile tale, dar este interesat doar de ceea ce îi poate aduce fericirea. Acest lucru nu este doar un semn de alarmă, ci o întreagă sirenă. Relaţiile reale întotdeauna sunt bazate înţelegere reciprocă şi comunicare. Dacă unul din parteneri nu poate să ofere nimic, e un semn clar că relaţia merge spre eşec. 

Sursa :