8 lecţii de aur ale vieții din partea unui psihoterapeut

Deseori se întâmplă să ne dorim din tot sufletul să ne fi născut cu o carte, în care am găsi toate lecţiile de viaţă, experienţele şi regulile fixate în prealabil, care ne-ar garanta o viaţă spirituală şi materială prosperă, fără a depune vreun efort considerabil. Din păcate, realitatea diferă de visele noastre.

Ea ne provoacă să trecem prin propriile experienţe şi să ne croim propria istorie. De aceea, vă propunem o serie de reguli de viaţă spuse de un psihoterapeut, care vă vor schimba atitudinea şi vă vor uşura considerabil drumul vieţii.

Niciodată nu pune responsabilitatea față de propia viață pe umerii altcuiva

Da, deseori suntem atraşi să facem acest lucru. E mult mai simplu să arunci povara propriei vieţi asupra altuia, decât să lupţi de sine stătător cu dramele vieţii. Dar important este să accepţi că TU eşti făuritorul propriului tău destin şi atunci vei realiza farmecul şi beneficiile independenţei.

Lasă trecutul în trecut!

Trăim în prezent, formulând treptat dar ferm ulterioara evoluţie a vieţii noastre. Respirând, muncind, lecturând sau relaxându-ne acum, ne modificăm viitorul. Putem subordona doar ceea ce are loc acum şi ceea ce va urma. De aceea, detaşează-te de trecut. Contează doar ceea ce se întâmplă ACUM!

Acceptă faptul că nu poţi schimba alţi oameni

Din păcate, cu toţii suntem supuşi să credem în iluzia propriei capacităţi de a remodela destine. Dar până la urmă, trebuie să înţelegem că niciun fenomen social, aparte de experienţa individuală, nu este capabil să convingă oamenii că merg pe o cale incorectă sau nepotrivită. De aceea, e mai bine să ne păstrăm pasivitatea, în ceea ce priveşte implicarea într-o viaţă străină.

Oamenii ne vor puternici sau nu ne vor deloc

Realitatea tristă este că nimeni nu are nevoie de un partener, o rudă sau un prieten, care ar fi în permanenţă trist, vulnerabil şi suferind. Astfel devenim o povară pentru oamenii de lână noi. Important e să ţinem cont de faptul că fiecare trece prin propria tragedie spirituală.  Fiţi înţelegători şi atunci veţi fi înţeles!

Fă doar ceea ce ţi se pare cu adevărat important

Dacă în ultimul timp te întrebi mult prea des care este sensul vieţii, probabil treci printr-o stare contrară evoluției personale. Nu trata lucrurile prea grav. Ia-ţi o pauză. Odihneşte-te. Meditează asupra lucrurilor care sunt de-a dreptul importante pentru tine şi nu asupra celor secundare. Viaţa e mult prea scurtă pentru a o pierde printre lucruri lipsite de o valoare spirituală.

Nu trăi ca şi cum viaţa ar fi veşnică

Viaţa este scurtă şi efemeră. Nu o trăi ca şi cum toate puterile universale ţi-ar aparţine. Fii mai apropiat de realitate şi de frumuseţile ei fireşti. Doar aşa îţi vei putea trăi fericirea!

Sursa :