Am realizat că oamenii care nu ştiu să iubească, care nu știu să fie blânzi și care sunt egoişti sunt cei mai nefericiţi

De mică ştiam că viaţa e ca o şcoală. Ne oferă o mulţime de lecţii şi teme pentru acasă. De aceea încerc să învăț din fiecare lecție, să evoluez, să mă corectez. Pe când aveam 15 ani am avut o lecţie de viaţă care m-a ajutat să realizez că trebuie să iert, să fiu înţelegătoare, să nu caut răzbunare, să fiu împăcată cu mine însumi. Îmi amintesc bine acea zi. Tata cu cuţitul asupra mamei, ameninţându-ma că dacă plec după ajutor sau mă apropii de el o omoară. Eram speriată şi totodată îmi asumam faptul că dacă nu întreprind ceva, el ar putea să ia viaţa celui mai drag om sufletului meu. Îmi înăbuşeam lacrimele. Nu am ţipat. Nu am fugit. M-am ridicat din ungherul unde stăteam. Nu tremuram şi frica pe care o avui dispăru.

Mama stătea neputincioasă, o ţinea bine de păr cu tăiuşul cuţitului sub bărbie. L-am privit în ochi. Apoi i-am şoptit: ,,Dacă o omori, te vei duce la pușcărie. Eu voi fi martor. Pe mine nu vei putea să mă omori. Ştii cum sunt eu. Sunt puternică. Tu eşti slab. Iar de-mi iei viaţa te vei pierde. Deja eşti pierdut. Te rog, nu-mi lua ceea ce am mai scump.”

Din acel moment îl uram. Îi doream tot răul din lume. În minte rulau secvențe în care eu mă răzbun. Uneori doream să-l lovesc, să-i provoc durere. Doar că… Mama a fost cea care mi-a zis să-l iert, să nu caut răzbunare, fiindcă nu aduce la bine. El i-a provocat multă suferinţă, dar niciodată nu l-a vorbit de urât, nu m-a educat împotriva lui. Dimpotrivă, mi-a spus să-l respect deoarece mi-a dat viaţă. Această lecţie m-a învăţat să nu vorbesc urât despre un om, cât de nemernic ar fi. M-a învățat să-l iert, să nu-l duşmănesc, să nu mă răzbun, să nu ajung la nivelul lui. Eu să-mi păstrez sufletul frumos.

Am realizat că oamenii care nu ştiu să iubească, care nu știu să fie blânzi, care sunt egoişti și nu ştiu cum să mulţumească pentru ceea ce au, sunt cei mai nefericiţi. Ei suferă, sunt pierduţi în lumea lor. Femeile care îşi educă copii împotriva taţilor sau vorbesc urât despre taţi în prezenţa copiilor, le dau un sfat: nu o faceţi! Copii suferă din această cauză. Iar asta influenţeaza enorm pentru viitorul lui. Până la urmă voi aţi ales acel bărbat să fie tatăl copiilor. Iar dacă el e un nemernic, plecați. Fiţi femei iubitoare, blânde şi înţelepte. Credeţi-mă, copilul singur va conştientiza cine e rău sau bun. Dar să ştii că în așa caz voi veţi fi cele mai bune pentru copil. Pentru restul vă va ierta. Fiţi iubitori cu copii voştri!

Cu drag, Mary!