7 pași siguri pe care trebuie să-i faci pentru a scăpa de obiceiurile proaste

Încăpățînarea, insistența, sacrificiul și mândria sunt considerate a fi obiceiuri proaste așa cum sunt fumatul, perfecționismul și alcoolismul. Oamenii sunt adevărați profesioniști în autodistrugere, fără ca măcar nu observă asta. Iată pași pe care trebuie să-i faci pentru a scoate din viața ta obiceiurile care te împiedică să trăiești cu adevărat.

1. ÎNFRUNTĂ CRITICUL DIN INTERIOR

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a scăpa de vicii este să te ierți pentru imperfecțiunile tale. Criticul din interior de foarte multe ori nu-ți permite să mergi înainte, dezvoltând în tine sentimentul de vinovăție.

Creează o listă cu toate neajunsurile tale: lăcomie, gelozie, imposibilitatea de a vorbi frumos sau de a fi prietenos. Ai grijă ca în listă să fie toate obiceiurile proaste.

Acum încearcă să asculți glasul criticului din tine, care îți spune că nu ești bun de nimic. El poate spune: „Nu vei slăbi niciodată!”, „Nu ești în stare să-ți termini proiectul”, ” Niciodată nu vei putea să înveți ceva sau să ai succes”.

Nu regreta cele 10 minute pierdute chiar dacă este neplăcut. Trebuie să scoți toate gândurile negative din tine. După asta, rupe foaia: te va ajuta.

2. PREGĂTEȘTE-TE PENTRU UN DRUM LUNG

Să scapi de obiceiurile proaste nu înseamnă să alergi 100 de metri și să ajungi la final. E un maraton lung și obositor.

Sunt o mulțime de teorii legate de perioada în care se formează un nou viciu, de regulă e vorba de trei luni. Fii conștient că următoarele trei luni nu vor fi ușoare.

Primele zile vor fi groaznice, dar vor trece. În scurt timp vei simți mândrie și respect pentru sine. Folosește o tehnică foarte bună, care se numește „Trăiește pentru o singură zi”. Sensul ei este simplu: dacă vrei să încalci regimul, spune-ți: „Voi face mâine asta”. A doua ziua repetă această frază. O asemenea amânare va fi suficientă pentru a-ți forma un obicei sănătos.

3. ALINTĂ-TE

Fă ceva plăcut pentru tine. De exemplu, la fiecare două săptămâni, fă-ți un cadou. Spune-ți: „Dacă voi încăpea în acești pantaloni, îmi voi cumpără o pereche de pantofi”. Creierul va fi motivat să continue.

4. IGNORĂ FACTORII PROVOCATORI

Sunt anumiți factori care contribuie la autodistrugerea ta și la sporirea numărului de vicii. Dacă ai probleme cu consumul de alcool, evită barurile. Dacă ești în depresie și acționezi impulsiv, nu interacționa cu oameni care te pot provoca.

Pentru a slăbi influența acestor factori, creează o protecție utilizând formula „Dacă – atunci”. Spune-ți: „Dacă voi vedea un bar, atunci voi trece de cealaltă parte a drumului”.

Creierul tău va ști cum să acționeze dacă va fi tentat să facă o greleașă.

5. CURĂȚĂ LISTA DE „PROVOCATORI”

În lupta contra obiceiurilor proaste, trebuie să analizezi bine oamenii din jurul tău.

„Provocatorii” sunt cei care-ți spun că „de la un pahar cu vin nu a murit încă nimeni”. Fii atent cum vorbești cu ei și ce le răspunzi.

6. CERE AJUTOR

Puțini oameni sunt în stare să ne ajute să scăpăm de vicii.

Cea mai corectă reacție a celui care are o asemenea intenție este: „Mă bucur că vrei să faci asta, cu ce pot să te ajut?” Cea mai greșită: „Ai înnebunit? Nu cred că trebuie să faci asta!”

Este binevenit să ceri ajutor de la oamenii care știi că te pot ajuta corect.

7. NU-ȚI PIERDE ÎNCREDEREA

Fiecare din noi are momente când simte că nu mai poate continua. De aia e important să fii pregătit pentru asemenea zile. Nu ceda. Lucrează asupra ta în fiecare zi. Dacă vei insista, vei realiza ceea ce alții abia visează la asta.

Sursa :