7 metode eficiente să faci față oamenilor toxici

Uneori, te poți afla într-o relație toxică fără să-ți dai seama de acest lucru. O persoană toxică va încerca cu orice preț să dețină controlul asupra ta, va dori să monitorizeze mereu ce spui, ce faci și ce gândești. Ea nu vede altceva decât propriul interes.

Va duce o luptă pentru a te lipsi de încrederea în sine, de curaj și respect. Viața ta se va transforma într-o adevărată dramă. Însă din moment ce vei înțelege că ai alături de tine un asemenea om, doar tu ești cea care poate opri acest coșmar.

1. Stabilește limite clare

Interacțiunea cu oamenii toxici va continua până în momentul în care vei stabili limite clare pentru ei. Este foarte important să decizi care sunt lucrurile importante pentru tine. Să nu mai permiți influența negativă a lor asupra ta.

Să nu le mai permiți să ia decizii în locul tău, să gândească pentru tine. Învață să pui „nu” atunci când simți nevoia, fără să te simți vinovată. Spune clar care sunt regulile pe care trebuie să le respecte, iar dacă nu sunt de acord, îndepărtează-te de ei.

2. Fii o prioritate pentru tine

În primul rând, învață să te iubești și să te pui pe primul loc, pentru că meriți. Învață zi de zi să ai o atitudine mai pozitivă față de tine, mai încrezătoare. Dezvoltă-ți curajul și începe să faci toate acele lucruri care îți place și-ți aduc plăcere, fără să te temi că vei fi criticată.

A face o prioritate din propria ta persoană este o dovadă de iubire sinceră față de tine. Ai grijă de sănătatea ta fizică, psihică, emoțională. Fă pace cu sine, cunoaște oameni noi, ieși dincolo de tipare fără să-ți fie frică de influența oamenilor toxici.

3. Nu permite mai mult decât poți accepta

Chiar dacă oamenii toxici fac parte din viața ta și unii dintre ei sunt persoane apropiate, nu permite nimănui să profite de tine, să te folosească pentru propriile nevoi. Nu lăsa ca oamenii toxici să intre în viața ta cu tupeu, de parcă ar fi casa lor.

Păstrează distanța potrivită între lucrurile pe care le poți și pe care nu le poți accepta. Nu tolera prostia, invidia, gelozia toxică față de tine. Nu permite să fii insultată, judecată, blamată pentru alegerile pe care le iei la un moment dat.

4. Nu pretinde că poți vindeca pe toți

Nu încerca să fii persoana care se sacrifică pentru toți, uitând de sine. Fii o persoană empatică și sinceră, așa cum simte inima ta, nu lăsa ca oamenii toxici să se folosească de bunătatea ta în avantajul lor. Învață să le ții piept atunci când vor încerca prin manipulare să te controleze.

Nu permite oamenilor toxici să se prefacă a fi victime, pentru că adevărata victimă ești tu. Nu te jertfi pe sine în numele prieteniei care vă leagă, pentru că asta nu este decât cea mai banală formă de manipulare din partea oamenilor toxici.

5. Găsește curajul să spui nu

Învață să spui „nu” atunci când simți nevoia, fără să-ți fie frică sau să te simți intimidată. Spune „nu” dacă nu vrei să mergi cu ei sau dacă nu vrei să faci ceea ce vor ei. Nu-i lăsa să te folosească prin masca pe care o poartă și prin victimizare. Nu-i lăsa să se joace cu emoțiile tale și să te ducă în eroare.

6. Învață să te iubești mai mult

Iubirea de sine îți va oferi o mai mare înțelegere și acceptare de sine. Învață să te iubești mai mult, să te respecți, astfel vei obține respect din partea oamenilor. Pune-te pe primul loc, fără să-ți pese de ura și invidia celor din jur.

Alege să gândești altfel decât o faci de obicei din motivul că ai devenit dependentă de oamenii toxici. Fă lucrurile care îți plac ție, nu lor. Iubește lucrurile care îți aduc plăcere ție, nu lor. Iubindu-te mai mult pe sine, nu vei mai lăsa loc în inima ta pentru ură, răzbunare, invidie.

7. Înțelege că nu oricine merita empatia ta

Fii pregătită să împarți din bunătatea și sinceritatea ta cu oamenii buni și sinceri ca și tine. Fii persoana care simte emoțiile celor din jur și care alege să primească înțelegere și dragoste, dar nu invidie și ură.

Pune distanță între bunătatea ta și persoanele care vor doar să profite de ea. Nu-i lăsa pe oamenii toxici să te folosească pentru nevoile și dorințele lor.

© De Vorbă cu Tine