7 lucruri pe care trebuie să le înțelegi, dacă vrei să ai parte de o iubire adevărată

Ne îndrăgostim întâmplător, uneori pentru toată viața. Ne atașăm de sufletul unui om, sperând că acesta va confirma așteptările noastre. Nu avem de unde să știm cât va dura această poveste, cum o vom trăi, de câte ori vom suferi.

Vrem atât de mult să evităm suferința. Să găsim de la început marea iubire, fără a mai trece prin despărțiri, regrete, fără a mai anula atâtea șanse la fericire. Însă nu avem cum să descoperim o iubire mare, fără a fi pregătiți pentru ea, fără a ști câteva lucruri.

1. Iubirea nu înseamnă suferință. Cine a spus că trebuie să te doară, pentru a trăi cu adevărat? Da, iubire trece prin inimă, însă cu căldură și încredere, nu cu emoții urâte. Este detaliul care contează cel mai mult: nu te arunci orbește în orice experiență.

Suferința apare atunci când doar unul iubește, când în locul atașamentului vine indiferența. Acceptăm suferința doar pentru a acoperi un gol, pentru a compensa lipsa de încredere din partea celuilalt. Însă într-o relație sănătoasă nu suferă nimeni.

2. Nu trebuie să cerșești iubire. A iubi înseamnă a dărui, a te implica în totalitate, a trăi frumos alături de un om drag. Asta nu înseamnă că trebuie să trăiești și pentru celălalt, sau să implori manifestarea unor emoții. Nu cerșești ceea ce nu există din start.

E vorba despre un sentiment reciproc, nu despre cine oferă mai mult. E vorba despre deschidere, nu despre egoism. Dacă îți dorești o iubire adevărată, înțelege că nu vei putea lupta la infinit de una singură, nu vei obține cu forța ce îți dorești.

3. E vorba despre asumare

Există doi oameni care au decis la un moment dat că se plac, că au interese și valori comune, că vor să fie împreună. Dar acest lucru nu este suficient. Asumarea a tot ce se va întâmpla ultererior contează la fel de mult. Când îți pasă și ești conștient de rolul din relație.

4. O iubire mare începe cu iubirea de sine. Nu poți să îmbrățișezi sentimentele altuia, dacă nu ai făcut pace cu sentimentele tale. Dacă nu știi cine ești cu adevărat, care îți sunt calitățile, dar și defectele. Dacă nu ai înțeles cine ești și ce așteptări ai de la relație.

5.Fii gata să contruiești. Nu poți să ai ceva special, dacă nu lucrezi la asta în fiecare zi, dacă nu cedezi uneori din propriile egoisme. Efortul constant de multe ori a făcut diferența, câștigând în fața unei aventuri explozive, dar fără consistență.

6. Stați de vorbă unul cu celălalt. Există un cuvânt pentru fiecare gest, așa cum există un cuvânt pentru fiecare stare. Aceste cuvinte trebuie exprimate, înțelese de celălalt. Comunicarea este cheia unei relații echilibrate, acolo unde doi parteneri se cunosc.

7.Există limite. Iubești, atât timp cât ești respectată, înțeleasă, dorită. Atât timp cât omul de lângă tine este corect. Pentru orice manifestări manipulative din partea lui există limitele stabilite de tine, dincolo de care nu vei ceda.

Vrei o iubire mare, atunci este important să fii gata pentru ea. Să îți asumi emoția, să te implici, să oferi, să cunoști omul, să construiești.

© De Vorbă cu Tine