7 întrebări care te vor ajuta să înțelegi dacă relația are viitor

O relație sănătoasă are la baza ei multă comunicare, valori morale corecte și devotament bazat pe sinceritate și încredere. Dacă în relația ta poți discuta deschis cu partenerul despre orice subiect care te frământă, despre viitor și sentimente, cu siguranță această relație are un viitor stabil.

Este important să știi rolul tău în această relație și dacă partenerul tău îți oferă tot ceea ce meriți. Iată câteva întrebări care te vor ajuta să înțelegi care este acest rol și dacă aveți un viitor comun împreună:

1. Împărtășiți aceleași valori?

Ceea ce definește o relație sănătoasă și frumoasă sunt acele valori corecte comune, pe care le împărtășești împreună cu partenerul tău. Evoluția voastră împreună va depinde foarte mult de existența unui echilibru sănătos între valori, intenții, acțiuni.

Ambii trebuie să fiți de acord să mergeți la compromis atunci când încep să apară neînțelegerile. Dacă aveți respectul ca valoare fundamentală, relația voastră are un viitor frumos. Înțelegerea și onestitatea sunt alte valori importante.

2. Alături de el ești o persoană mai bună?

Este foarte importantă starea ta interioară atunci când ești alături de partener. Contează foarte mult cum te simți atunci când ești cu el: te simți liberă, independentă, unică, importantă și respectată? Simți că el îți înțelege sentimentele, trăirile și fricile?

Poți să fii persoana bună la inimă și empatică alături de partener? Ești alături de el o persoană mai bună, mai încrezătoare? Dacă răspunsurile la toate aceste întrebări este da, atunci relația cu el merge în direcția corectă.

3. Cât de ușor treceți peste o ceartă?

Nu există o relație fără certuri sau neînțelegeri. Orice cuplu are momentele sale cu discuții contradictorii. Dar cât de ușor tu și partenerul tău treceți peste certuri? Cum depășiți aceste momente de neînțelegere? Este un partener matur emoțional care știe cum să abordeze corect lucrurile?

Dacă reușiți să vorbiți cu seriozitate despre toate problemele și neînțelegerile care apar în cuplul vostru și reușiți să aplanați orice tip de conflict ca acesta să nu degenereze, ambii sunteți pregătiți să aveți o relație de viitor.

3. Vă acceptați unul pe celălalt așa cum sunteti?

Acceptarea omului de alături este importantă. Acest lucru înseamnă că ambii simțiți mult mai mult decât o simplă atracție sau o pasiune trecătoare. Acceptarea voastră așa cum sunteți vă va elibera pe amândoi de emoții și gânduri negative, de îndoieli și frici.

Înseamnă încredere deplină unul în celălalt, pentru că ambii încercați să observați laturile pozitive, nu defectele. Vă respectați reciproc felul de a fi, de a manifesta și de a vă purta, astfel creând o relație sănătoasă.

4. Există semne de agresivitate în comportament?

Dacă în relația voastră de cuplu există chiar și cele mai mici semne de agresivitate, acest lucru indică clar semne de avertizare a unei relații toxice. Agresivitatea, dar și orice alt tip de comportament care îți provoacă emoții negative, te poate afecta mult.

Este o relație toxică. O relație periculoasă, care are la baza ei manipularea, neîncrederea, atacul la persoană, gelozia sau învinovățirea. Ea nu poate avea un viitor sănătos și corect.

5. Poti să vorbești cu partenerul despre orice?

Comunicarea este cea mai importantă formă de conexiune dintre doi oameni care vor să creeze o relație frumoasă. Poți alături de partener să te simți liberă în gânduri, în exprimare, în cuvinte? Poți să vorbești cu el deschis pe orice subiect?

Poți oare să-ți exteriorizezi emoțiile și trăirile interioare, fără să-ți fie frică că partenerul te va judeca? Îți poți oare exprima dorințele, părerile și planurile? Dacă alături de partener te simți liberă în toate, fii sigură că vei putea construi o relație de viitor.

6. Puteți fi empatici unul cu celalalt?

Atunci când sentimentul de empatie este mimat în relația de cuplu sau lipsește cu desăvârșire, în această relație nici unul dintre parteneri nu va găsi acceptare sau înțelegere din partea partenerului. Empatia este foarte esențială pentru echilibru.

Bunătatea și înțelegerea vă va ajuta să vă înțelegeți unul pe celălalt, să nu vă judecați atunci când unul dintre voi doi greșește. Empatia te va ajuta să-ți înțelegi partenerul, să simți prin ce trece și să știi cum să-i fii alături.

7. Există semne de infidelitate?

Infidelitatea în cuplu este un subiect foarte sensibil. O relație de cuplu frumoasă și sănătoasă are la baza ei devotamentul bazat pe încredere deplină și pe respect reciproc. Această stare distruge o relație, indiferent cât de puternică ar fi.

Ai putea avea încredere deplină în partener, fără să stai la dubii unde este atunci când nu sunteți împreună sau cu cine este? Te simți tu pe deplin respectată? Ai deplina siguranță că partenerul tău este sincer cu tine și că atitudinea lui față de tine și față de relația voastră este una corectă?

Dacă sunteți ambii foarte siguri de comportamentul celuilalt, cu siguranță puteți construi o relație corectă, bazată pe încredere.

© De Vorbă cu Tine