7 fraze distructive și toxice pe care nu trebuie să ți le spui, niciodată!

Dacă ești o persoană matură și autosuficientă, atunci știi cum să reacționezi la factorii agresori și la evaluarea distructivă din exterior. Dar ce să faci dacă acea evaluare distructivă și cuvintele supărătoare vin din interior? Majoritatea oamenilor se autocritică.

Iată șapte fraze cu un caracter distructiv, pe care în nici un caz nu trebuie să ți le spui:

1. Eu niciodată nu… (voi fi fericit/nu voi avea succes, etc.)

Niciodată nu spune niciodată. Prin aceasta te lipsești de șansa să încerci. Fraza ,,eu niciodată nu…” este una din cele mai nocive pentru viața ta.

,,Eu niciodată nu voi avea o siluetă frumoasă” – spui asta și astfel îți permiți să mănânci exagerat și să adaugi kilograme în plus.

,,Eu niciodată u voi fi fericit” – ai încetat să cauți lucruri care să te facă fericit. Nu mai vrei să cunoști oameni interesanți și devii și tu plicticos.

2. Sunt prea bătrân/tânăr pentru asta

Aceasta este încă o frază lipsită de motivație. Spunând asta, îți permiți nici să nu încerci. Ideea generală este: ,,Sunt prea bătrân/tânăr ca să schimb ceva în viața mea”.

,,Sunt prea bătrân pentru a mai face o facultate”, „Sunt prea tânăr pentru acest post de muncă”, „Sunt prea bătrână pentru a începe viața personală de la zero”. Obișnuința de a simula lenea, nehotărârea, frica cu vârsta are efecte devastatoare pentru viața ta. Nu cauți resursele necesare, nu încerci, nu depui efort pentru a face ceva cu adevărat important și interesant.

3. Nu sunt destul de competent/inteligent/puternic pentru asta

Spunând asta, te programezi pentru eșec încă înainte de a încerca ceva. Oamenii nu se nasc ,,competenți” și destul de „experimentați”. Cei care îndeplinesc cu succes sarcinile, câștigă competiții sau organizează niște evenimente grandioase – au început prin a încerca, a învăța și a merge înainte.

Cea mai importantă calitate a acestor oameni este că au avut încredere în ei și au vrut, în primul rând, să își demonstreze lor că pot. Ai încredere în tine și vot avea și alții.

4. Nu am făcut nimic special. Orice ar fi putut să facă asta

Niciodată nu îți anula meritele. Când spui ,,Oricine s-ar fi descurcat cu asta” te lipsești de dreptul de a fi recompensat – asta fiind una din cele mai eficiente motivații pentru viitoarele succese.

Nu te compara cu alții – compară-te cu tine, cel de acum o lună, un an sau câțiva ani în urmă. Observă evoluția ta, progresul tău. Când ești lăudat – recunoaște și acceptă-ți meritele. Nu încerca să demonstrezi că „nu e nimic deosebit”.

Oamenii nu te vor lăuda pentru lucruri neînsemnate și pentru realizări inexistente. Dacă cuiva îi place rezultatul tău, înseamnă că ai făcut acel lucru bine.

5. Fac totul greșit

Dacă folosești această frază în raport cu propria persoană, înseamnă că cineva în trecut ți-a spus că tot ce faci – faci greșit. Chiar ș acum, când ești matur, nu crezi că ai putea să faci ceva 100% corect. Ai impresia că nu lucrezi ,,destul” de bine și îți este frică de orice greșeală.

Convingerea că ,,faci ceva greșit” te lipsește de sentimentul de stabilitate, pentru că întotdeauna îți faci griji în legătură cu cei ai făcut, ce ai spus sau ce vei face și ce vei spune. Renunță la ea.

6. Nu te uita la mine

Această frază este un drum sigur spre singurătate. Posibil nu ai avut o zi reușită și vrei să fii puțin singur, dar acesta nu este un motiv să ceri de la cei din jur să e ignore. Când le spui oamenilor ,,Lăsați-mă singur”, încerci să îți demonstrezi ție și celor din jur că poți să faci față singur unei probleme.

Nu lovi persoana peste mână, dacă este o mână care îți oferă ajutor.

7. Sunt prea gras/slab

Nu contează dacă în realitate ai o problemă cu kilogramele în plus, sau totul este doar în capul tău, dar obișnuința de a spune tuturor că ești prea gras/prea slab este extrem de distructivă.

Încetează să te insulți și să aștepți de la prieteni niște complimente inutile. Dacă vei spune asta nu vei deveni mai slab sau mai fericit. Începe să duci un mod sănătos de viață și să te simți bine în propriul corp!

Sursa :