fb

7 fenomene psihologice care au un efect enorm asupra noastră

Creierul uman câteodată pare a lua decizii foarte stranii. Mulți din noi facem lucruri iraționale și absurde și nu ne dăm seama de acest fapt.

Iată 7 fenomene psihologice care au un efect enorm asupra noastră:

1. Influența majorității asupra comportamentului individului

În acest caz asupra ta influențează efectul lui Zajonc. Acasă te simți confortabil să porți tricouri rupte, dar în compania unor oameni necunoscuți te porți cât mai manierat posibil. Comportamentul unei persoane nu depinde doar de persoana cu care vorbește, ci și de cât de mulți oameni necunoscuți o înconjoară. De exemplu bărbatul poate ceda locul în autobuz pentru a impresiona o femeie și pe cei din jur.

Pentru a nu te lăsa influențat întreabă-te: “Fac asta pentru că doresc acest lucru sau pentru aprobarea celorlalți?”

2. În condițiile interesului față de experiment, oamenii se comportă diferit

Aici funcționează efectul Hawthorne. Noutatea și interesul pe care ni-l provoacă un experiment ne determină să avem  un anume comportament, influențându-ne să avem o atitudine bună față de el. De exemplu, când într-un supermarket ești invitat să încerci un nou produs, îl apreciezi ca ceva unic și bun, pe când același produs acasă nu îți provoacă o emoție specială.

Încearcă să păstrezi mintea limpede în orice situație. Participarea la o cercetare sau experiment nu te impune să fii de acord cu el sau să ai o părere bună despre el.

3. Este mai ușor să ne amintim o informație neterminată

Aici este vorba despre efectul Zeigarnik. O persoană memorează mult mai bine o informație sau un eveniment care nu a fost terminat. De exemplu, chelnerul ține minte comanda ta până ce nu ți-l aduce pe masă, pe urmă își mută atenția pe ceilalți clienți.

Ca să nu îți încarci creierul cu amintiri inutile, este recomandat să finisezi orice activitate. Cel puțin în gând.

4. Preferința demonstrativă pentru produsele scumpe

În cazul de față funcționează efectul Veblen. El se manifestă prin preferința neîntemeiată pentru produsele mai scumpe. Acest efect este dominant printre tineri pentru care contează statutul social. Astfel, produsele la reducere sunt percepute ca bunuri defecte.

Dacă vrei să îți cumperi o geantă Gucci și să pleci în Turcia doar pentru poze pentru Instagram, deja ai o problemă. Înainte de orice cumpărătură întreabă-te dacă o achiziționezi pentru calitate sau pentru  prestigiu.

5. Oamenii care fac greșeli ne par mai drăguți

Oamenii care fac greșeli și care par haioși în același timp ne sunt simpatici. Perfecțiunea distanțează și chiar irită.

Să nu îți fie frică să pari neîndemânatic. Acest lucru te va face mult mai atrăgător. Cu acest gen de oameni este mult mai ușor să faci cunoștință, decât cu cei care par încrezuți.

6. Supraapreciem cantitatea de atenție pe care o primim din partea oamenilor din jurul nostru

Acest fenomen este numit efectul Reflectorului. Avem senzația că toți din jur ne privesc și ne observă toate defectele și greșelile. Dacă o fată va uită să își machieze un ochi, va avea senzația că va fi luată în râs de către toți trecătorii.

Oamenii ne observă imperfecțiunile mult mai rar decât credem. Dacă ești pătat pe cămașă, nu te axa pe acest fapt. Le vor păsa unor foarte puține persoane.

7. Cu cât mai muți oameni sunt în jur, cu atât este mai mică șansa să fii ajutat

Aici are loc efectul Martorului. Când cineva are nevoie de ajutor, cu cât mai multe persoane sunt în jur, cu atât sunt mai puține șanse ca cineva să fie receptiv. Dacă există mai mulți martori la un incident, toți vor amâna să acorde ajutor, pentru că fiecare va considera că altcineva o va face în locul lui.

Dacă te-ai simțit rău într-un loc public, adresează-te unei singure persoane. Atunci există mai multe șanse să fii auzit.

Source :

bomba