7 diferențe dintre oamenii sinceri și cei falși

Un articol despre oamenii sinceri și oamenii falși. Uneori e mult mai dificil să-i identificăm.

Oamenii apreciază sinceritatea. Doar că adevărul e ca un cuțit cu două tăișuri. Unul dintre tăișuri taie minciuna, dar celălalt poate răni pe cei care ripostează. De asemenea noi, oamenii, avem o părere negativă asupra etichetării și a criticii aparente, atunci când suntem victimele etichetărilor.

Ne simțim bine atunci când etichetăm și judecăm alți oameni după aparențe, neștiind ce se află dincolo de un zâmbet frumos. Nu putem avea oameni sinceri lângă noi, atât timp cât noi înșine nu putem fi sinceri. E greșit să cerem adevărul, când noi purtăm masca falsității.

Anton Cehov spunea: „Cel care se minte pe sine și-și apleacă urechea la propriile sale minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul, să nu mai aibă respect nici pentru sine, nici pentru ceilalți.” Chiar și atunci când mințim inconștient, îi păcălim nu doar pe cei care ne înconjoară, dar și pe noi înșine. Când suntem sinceri ipocrizia lipsește din a noastră viață și încercăm să fim onești cu noi înșine, apoi cu ceilalți. Nu putem fi sinceri cu aproapele nostru dacă nu suntem împăcați cu propria persoană.

Unii consideră sinceritatea un defect. Alții o calitate.

Oamenii sinceri mai devreme sau mai târziu au de câștigat. Chiar dacă se poate întâmpla ca adevărul pe care îl spunem să fie luat drept o minciună, nu trebuie să renunțăm la această calitate. De multe ori un adevăr poate fi judecat de un alt om prin prisma păcătelor sale. Învinuindu-ne de un neadevăr, crede că se debarasează de propria miciună. Comunicarea este foarte importantă în elucidarea adevărului. Doar comunicând putem afla ce fel de om avem alături, fals sau sincer.

Putem înțelege dacă cel de lângă noi minte sau nu cu ajutorul corpului. 

Limbajul corpului poate fi ușor de citit și de interpretat. De cele mai multe ori omului fals îi este greu să-și controleze reacțiile verbale și nonverbale. O simplă conversație ne poate da indicii clare dacă cel cu care comunicăm zice adevărul sau minte. Iată câteva semne care vă poate ajuta să faceți diferența dintre un om sincer și unul fals:

1. Schimbări în tonalitatea vocii. Atunci când un om minte este normal să își modifice tonul vocii, fără să conștientize acest fapt. Schimbarea tonalității are loc din cauza tensiunii produsă de acțiunea de a minți.

2. Mișcări exagerate ale corpului sau lipsa lor. Când cineva minte tinde să se miște mai puțin sau gesticulează exagerat de mult, pentru a nu da de bănuit.

3. Privirea se îndreaptă spre partea dreaptă. Atunci când privim spre dreapta, este stimulată acea parte a creierului responsabilă de imaginație. În timp ce privirea spre stânga stimulează partea creierului asociată cu amintirile.

4. Atingerea nasului sau acoperirea feței. Aceste gesturi reprezintă încercarea subconștientului de a „ascunde” minciuna.

5. Pauza în vorbire. Puțini au capacitatea de a veni cu o explicație coerentă pe moment, motiv pentru care au nevoie de timp pentru a inventa ceva.

6. Răspunsurile rapide. Când interlocutorul răspunde foarte repede este un semn că avea pregătit răspunsul și este prea puțin adevărat ceea ce a spus.

7. Ducerea mânii la ureche sau acoperirea gurei cu mâna. Mulți oameni atunci când mint își duc mîna la ureche sau își acoperă gura cu mâna. Este un fel de autoprotecție care apare spontan.

Spre deosebire de oamenii falși, cei sinceri recunosc atunci când greșesc și nu încearcă să se prezinte într-o altă formă pe care nu îi reprezintă. De asemenea, oamenilor sinceri nu le este frică să lase tristețea și durerea lor să fie văzută de alți ochi străini. Curajul este calitatea lor de preț, fiindcă niciodată nu le este frică să spună adevărul și să se prezinte societății cu toate defectele și calitățile pe care le dețin.

Cu drag, Mary