6 tipuri de oameni, cu care mai bine să nu fii într-o relație

Există tot felul de personaje, minunate în aparență, dar alături de care nu poți construi o relație puternică. Iată 6 tipuri de persoane toxice, pe care trebuie să le eviți atunci când îți dorești să te implici într-o relație: 

1. Persoanele egoiste și obsedate

Există un tip de oameni care, în principiu, nu sunt capabili să aibă grijă de ceilalți. Pentru ei, sentimentele, emoțiile și experiențele cuiva nu sunt decât cuvinte goale. Iar opiniile, dacă sunt diferite de ale lor, nici nu există. Unor astfel de oameni le lipsesc emoțiile și empatia, astfel că relațiile cu ei devin imposibile. 

2. Persoanele care au manifestat un comportament toxic în relațiile din trecut

Persoanele adulte își schimbă caracterul foarte rar. Într-o relație, aceste persoane niciodată nu-și vor schimba obiceiurile, cu atât mai mult să fie responsabile pentru propriile acțiuni. O astfel de relație are un viitor extrem de întunecat și nefavorabil.

Va fi una mai degrabă patologică și nesănătoasă, în ciuda tuturor eforturilor partenerului. O astfel de relație va aduce doar suferință.

3. Persoanele dependente de alcool

Aceste persoane ar trebui să învețe mai întâi să se iubească pe sine înainte de a iubi pe altcineva. Persoanele dependente de alcool nu pot fi sincere nici cu ele însele, nici cu cei din jur. Această caracteristică se aplică oricărei dependențe.

Acești oameni se mint pe sine. Despre ce fel de relații sincere și deschise ar fi vorba? O relație serioasă cu astfel de persoane ar fi posibilă doar după ce ei ar rezolva cu toate dependențele lor.

4. Persoanele extrem de geloase

Astfel de oameni nu știu cum și nici nu vor să învețe să aibă încredere în cineva. Mai ales în partener. Îl vor face să raporteze absolut tot: cine l-a sunat, de ce a întârziat, de ce s-a dat cu ruj roșu… Ei simt nevoia să monitorizeze permanent, altfel emană confuzie și panică. De aceea partenerul unei persoane geloase este sever pedepsit atunci când ceva merge greșit în opinia sa.

5. Persoanele paranoice

Acești tip de oameni iubesc să se distreze într-un mod diferit: mereu vor căuta neajunsuri partenerului și îl vor suspecta de anumite planuri insidioase. Așa sunt ei construiți. Paranoicii nu se pot relaxa nici pe o clipă. Ei mereu cred că sunt înșelați, persecutați și încearcă să dețină controlul.

Sunt siguri că lumea vrea să le fure partenerul sau să îl învețe să spună lucruri urâte despre ei, așa că îi interzic partenerului să se întâlnească cu prietenii sau chiar rudele.

6. Persoanele narcisiste

Persoanele narcisiste niciodată nu își vor iubi partenerul așa cum se iubesc pe sine. Cât nu ar arăta partenerul de bine și orice nu ar face, pentru ei cei mai fermecători și cei mai unici sunt propria persoană. Persoanele narcisiste nu sunt capabile să iubească din cauza obsesiei anormale față de propria persoană.

Relația cu ei nu este altceva decât o oportunitate de a se admira și de a crea haos în jurul lor. Mereu se simt superiori atunci când totul în jur se destramă, iar partenerul suferă.

Am putea oare face ceva?

Am putea cumva schimba aceste lucruri? Cum să ne protejăm de astfel de oameni? În primul rând, trebuie să fim atenți la semnalele de avertizare. Să analizăm de ce ne simțim atrași de astfel de oameni. 

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să decidem pe cine vrem alături de noi și cum anume vrem să fie relația noastră. Dacă cel ales face parte din unul din cele 6 tipuri descrise mai sus, trebuie cel puțin să ne gândim serios dacă are rost să continuăm relația. 

Sursa :