6 motive de ce te întorci mereu la el, chiar dacă acest lucru îți provoacă durere

Știam bine ce înseamnă cuvântul durere pe atunci, deși nu-l conștientizam în măsură deplină. Nu avea sens să le spun rudelor și prietenilor că eu încă îl iubeam și speram ca el să se schimbe. Realitatea era că încercam să mă conving mai degrabă pe mine, decât pe ei.

Când ești într-o relație este dificil să recunoști că ții nespus de mult la o persoană și ea în schimb nu îți oferă ceea de ce ai tu nevoie. Dar să te întorci la un bărbat care te-a făcut să suferi este similar ideii de a-ți tăia degetele de la picioare, iar după asta să fii surprinsă de ce nu poți să mergi.

A trebuit să parcurg un drum lung pentru a conștientiza unele lucruri. Dar când m-am despărțit de persoana care mă rănea constant, m-am simțit în final eliberată.

De aceea, mă împart cu 6 lecții înțelepte pe care le-am descoperit pentru mine în urma unei astfel de experiențe:

1. Ai uitat cât de valoroasă ești

Când avem o stimă de sine scăzută, începem să nu mai diferențiem lucrurile care ne sunt utile și cele care ne sunt dăunătoare. O relație cu un bărbat care nu te apreciază pe măsură va fi una distructivă. Va fi doar un efort unilateral, când tu oferi, iar el doar primește.

Când cineva abuzează de generozitatea și bunătatea ta, acea persoană te domină. Tu te simți captivă într-o relație, care necesită tot mai mult și mai mult din partea ta.

Acesta este un tip de relație toxică, când partenerul numai ia, exclusiv pentru el și nu reîntoarce nimic.

2. Te lași ghidată de sentimente, nu de rațiune

De regulă, o relație distructivă are la bază o gamă largă de emoții. În ea va persista întotdeauna drama, poate și paranoia, care pot duce la o dependență emoțională de partener. Problema este că noi preferăm mai degrabă să fim expuși emoțiilor negative, decât indiferenței.

Noi vom folosi întotdeauna pretextul iubirii față de partener, pentru a justifica și scuza un anumit comportament.

3. Speri că el o să se schimbe

Problema speranței este că ea nu îți garantează un rezultat pozitiv. Este adevărat că există cazuri când partenerul s-a schimbat de dragul relației, dar nu te ghida după niște excepții. Gândește-te la ce este mai sănătos din punct de vedere psihologic pentru tine și nu te lăsa afectată de o relație disfuncțională.

Este dureros să părăsești o persoană la care ții, dar este și mai dureros să rămâi lângă un om care nu te merită. O relație armonioasă nu este cea care speri că va deveni mai bună, dar cea care este una funcțională deja acum.

4. Simți că nu există încă o finalitate

Simți că există încă multe lucruri nespuse, sentimente care nu au fost încă explorate până la capăt. Acest lucru este cât se poate de firesc. Dar cu cât mai mult continui această relație, cu atât mai multe lucruri nerezolvate apar. Imaginează-ți că această relație este ca o rană. Cu cât mai mult o adâncești, cu atât procesul de vindecare este mai lent.

Câteodată finalitatea este un lux și trebuie să fii mulțumim cu faptul că unele lucruri nu vor avea loc în modul și la timpul pe care îl vom dori noi.

5. Îl iubești pe el mai mult decât pe sine

Este deja de la sine înțeles că stai cu el pentru că îl iubești – dar o relație cu o persoană toxică nu îți va oferi nimic util.

Cea mai bună opțiune este să te iubești la fel de mult ca și pe partener. Și dacă asta înseamnă să renunți la această relație, atunci asta trebuie să faci.

Când o persoană toxică vede că tu ții la tine îndeajuns de mult ca să faci o alegere în favoarea ta, fără a te mai lăsa umilită, atunci ea începe să te respecte. Îi vei da un exemplu ce înseamnă iubirea cu adevărat. O să îi demonstrezi că iubirea înseamnă în primul rând respect.

6. Îți este frică de schimbări

Este foarte dificil să renunți la ceva care îți este atât de familiar. Dar de ce să ții la un lucru familiar dacă el este distructiv?

Partenerul te supără, vă certați, pleci, el își cere scuze și tu te întorci. Acest scenariu se repetă iarăși și iarăși, de nenumărate ori.

Deja ai început să îți controlezi durerea. Deja a devenit comod acest lucru. Știi că ești rănită, dar întotdeauna anticipezi această stare. Dacă ai renunța să te mai expui la atitudinea negativă a partenerului, va fi nevoie să te confrunți cu niște stări necunoscute. Și asta te sperie.

Sursa :