fb

6 înțelepciuni spune de Iosif Brotski pe care trebuie să le citească fiecare

Aceste 6 înțelepciuni spune de Iosif Brotski trebuie să le citească fiecare, pentru a deveni un om mai corect, mai conștient și mai fericit!

1. Acum, precum și în viitor, consider că trebuie să te concentrezi pe vocabularul tău. Încearcă să îți extinzi vocabularul și să îl tratezi ca pe contul tău bancar. Oferă-i o atenție deosebită și încearcă să îi mărești dividentele.

Scopul este să poți să te exprimi cât mai complet și cât mai precis. Într-un singur cuvânt –  urmărește echilibrul. Cuvintele nespuse pot duce la nevroză.

În fiecare zi, multe lucruri se schimbă în sufletul unei persoane, pe când modul ei de a se exprima rămâne același. Prin urmare, abilitatea de a comunica ceva nu se dezvoltă în concordanță cu experiența. Acest lucru influențează negativ psihicul. Sentimentele, gândurile, percepțiile rămân neexprimate și nu este de ajuns să le formulezi doar cu aproximație. Anume acest lucru poate duce la o criză psihică.

2. Încearcă să fii bun față de părinții tăi. Dacă sună ca: ”Onorează-ți tatăl și mama”, fie și așa. Vreau să spun că nu trebuie să te poziționezi împotriva lor. Ei, cel mai probabil, vor muri înaintea ta și poți evita măcar o sursă de vinovăție, dacă nu te suferință.

Dacă vrei să te revolți împotriva cuiva, nu o face față de cineva atât de vulnerabil.

Părinții sunt o țintă prea ușoară (la fel ca frații, surorile, soția sau soțul). Distanța este atât de mică că ar fi imposibil să ratezi.

Revolta împotriva părinților se poate manifesta și prin fraza: ”Eu nu am nevoie de nimic de la voi”. Această manifestare este una extrem de burgheză, deoarece oferă rebelului cea mai mare satisfacție – în cazul de față, cea spirituală, care se fundamentează pe o convingere. Mai târziu pășește pe acest drum, devin-o mai târziu un burghez spiritual. Cu cât ești mai sceptic, suspicios, nesatisfăcut din punct de vedere intelectual, cu atât mai bine pentru tine.

3. Încearcă să nu te bazezi prea mult pe politicieni – nu atât pentru că nu au onoare, așa cum se întâmplă cel mai des, ci din cauza amploarei muncii lor, care este prea mare chiar și pentru cei mai buni dintre ei – nici pe un partid politic, doctrină sau sistem. În cel mai bun caz, ele pot reduce răul social, dar nu îl pot eradica. Oricât de semnificativă nu ar fi îmbunătățirea, din punct de vedere etic, ea va fi întotdeauna neglijabilă, pentru că întotdeauna va exista cel puțin o singură persoană care nu va avea nici un beneficiu în urma acestei îmbunătățiri.

Lumea nu este perfectă. Nu a existat niciodată veacul de aur și niciodată nu va exista.

Singurul lucru care se va întâmpla cu lumea este că ea va deveni mai mare, în sens că va crește populația. Indiferent de cât de corect sau just nu ar promite o persoană să împartă o tartă, ea nu va crește în dimensiune. Porțiile cu siguranță vor fi mai mici.

În lumina acestui lucru – sau, mai degrabă în întunericul acestuia -trebuie să te bazezi pe mâncarea pe care ți-o gătești singur. În sens că trebuie să controlezi lumea în mod independent, cel puțin acele părți ale ei care îți sunt accesibile.

4. Încearcă să nu ieși în evidență, ci să fii modest. Deja acum suntem foarte mulți, iar în curând vom fi și mai mulți. Această urcare până la Soare în mod inevitabil se face pe spatele altora, care refuză să privească în sus. Faptul că ești nevoit să îi calci pe unii pe picioare, nu înseamnă că trebuie să le stai pe umeri.

Conștientizarea propriei exclusivități însă la fel îți subminează unicitatea.  Ea îți restrânge percepția realității până la ceea ce ai obținut deja. Petrecerea timpului printre cei care, având în vedere aspectul lor fizic și veniturile, au un potențial nelimitat, este mult mai bine decât apartenența la orice club.

Încearcă să porți mai mult culoarea gri. Mimetismul reprezintă protecția individualității, nu refuzul acesteia. 

5. Evită, prin orice mijloace, să îți atribui statutul de victimă. Fii atent la degetul tău arătător, pentru că el tinde să expună. Degetul arătător indică victima – contrar semnului Victoria, format prin ridicarea degetului arătător și mijlociu – este un simbol al capitulării.

Indiferent de cât de deplorabilă ar fi poziția ta, nu încerca să dai vina pe factorii din exteriorul tău: istorie, stat, șefi, rasă, părinți, faza lunii, copilărie etc. În momentul când îi învinuiești pe alții, îți subminezi propria dorință de a schimba ceva.

6. Lumea în care trăiești nu are o reputație bună. Ea este mai bună din punct de vedere geografic, decât cel istoric. Ea este atractivă vizual, dar nu social. Aceasta nu este un loc plăcut și fiecare va descoperi asta. Mă îndoiesc că va fi un loc plăcut și când o vei părăsi.

Cu toate acestea, Pământul este singura lume disponibilă: nu există o alternativă. Chiar dacă ar exista, nu există o garanție că va fi mai bună.