6 cele mai periculoase și greșite concepții despre iubire

Iubirea este o putere incredibilă. Nimic nu o întrece. Nimic nu se compară cu ea. Ea ne ghidează. Ea ne inspiră. Ea ne înnaripează. Dar este ceva ce ea nu poate face: nu ne poate salva de noi înşine. Haideţi să vedem care sunt cele 6 concepţii greşite despre iubire:

1. Iubirea este suficientă într-o relaţie

Da, iubirea este o putere extraordinară pentru o relaţie. Dar este prea puţin pentru a avea o o relaţie fericită. Pentru ca relaţiile să se dezvolte şi să se consolideze, este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de stabilitate, încredere, înţelegere, compromis, dorinţa de dezvoltare, dorinţa de creştere: atât împreună, cât şi separat. Dacă lipseşte oricare din componentele enumerate mai sus, perspectivele acestei relaţii sunt departe de a fi clare. Singurul lucru pe care îl poate face iubirea, este să te ţină într-o relaţie toxică.

2. Partenerii noştri sunt cei care sunt responsabili pentru eşecurile noastre din relaţiile anterioare

Fiecare din noi, într-un fel sau altul, a eşuat în relaţiile anterioare. Majoritatea am ieşit din ele cu inima frântă şi cicatrici grave. Mulţi am supravieţuit experienţei amare a unei relaţii toxice, din cauza cărora nu am crezut pe nimeni mult timp. Însă partenerul actual nu este deloc responsabil pentru cicatricile şi rănile noastre.

El nu este obligat să tolereze neîncrederea noastră, doar pentru că cineva în trecut ne-a rănit. Dacă nu eşti pregătit să ai încredere şi să iubeşti, nu intra într-o relaţie până nu îţi trec rănile vechi. Nimeni nu e responsabil pentru rănile tale şi nici nu este obligat să te facă să ai din nou încredere în oameni. Toate la timpul lor. 

3. Putem fi salvați de tot prin iubire

Dacă nu eşti capabil sau nu eşti pregătit să te ajuţi pe tine însuţi, iubire nu îţi poate fi medicament. Nu va putea schimb nimic în viaţa ta. Dacă cineva are o problemă de ordin psihologic, iubirea nu va putea trata. Dragostea este un lucru magic, dar nu poate înlocui ajutorul profesioniştilor. Ea nu poate rezolva toate problemele. Nu poţi nici tu ajuta pe cineva să gestioneze dragostea. Cel mai îndrăzneţ lucru pe care îl putem face pentru persoana dragă este să recunoaştem că iubirea noastră nu este suficientă. 

4. Nu trebuie să lucrăm asupra relaţiilor

Iubirea adevărată este muncă. A fost şi va fi întotdeauna. Iubirea înseamnă să lucrăm pentru a ne asigura că sentimentele nu se estompează, ci trec la noi niveluri, mult mai profunde. Să ştim să lucrăm ca să găsim compromisurile potrivite. Este o muncă pentru întreaga viaţă. Nimeni nu ştie cât efort şi câtă energie vor trebui pentru a avea succes.

Cu unii oameni e mai uşor să lucrezi, cu alţii e mai dificil. E foarte important să găsim un partener cu care valorile şi perspectivele noastre asupra vieţii vor coincide. Niciodată nu va fi uşor. Dragostea impune ambii parteneri să lucreze la ea, altfel moare…foarte repede.

5. Persoana potrivită ştie intuitiv ce vrei

Cu toţii suntem foarte diferiţi. Cu toţii suntem foarte complexi. Am crescut în familii diferite. Am fost educaţi diferit despre ce este iubirea şi cum trebuie demonstrată. Trebuie să vorbim dacă dorim ca iubirea să trăiască mult timp. Să nu ne aşteptăm ca cineva să citească pe față ce ne place şi ce ne enervează. Un partener nu este un vrăjitor care poate citi minţile. El e exact aceeaşi persoană ca şi noi.

Dacă ne imaginăm iubirea ca pe o poză dintr-un film de dragoste, în care un partener apare cu un imens buchet de flori şi spune exact acele cuvinte aşteptate toată viaţa, atunci e doar în imaginaţia noastră. Pentru că în viaţa reală nu e deloc aşa. Dragostea reală a adulţilor nu e dor flori şi romantism. În primul rând, trebuie să fim sinceri unul cu celălalt. Iar asta e o muncă de echipă. 

6. Alţi oameni sunt responsabili de ceea ce simţim

Desigur, trebuie să ascultăm ce spune partenerul nostru şi să înţelegem cum acţionează cuvintele sau acţiunile noastre asupra lui. Problema este că întotdeauna există şansa de a ne implica într-o relaţie cu un manipulator toxic, care va exploata vinovăţia. Dacă ascultăm discursurile îndelungate ale iubitului în care doar noi suntem vinovaţi de toate problemele şi întristările lui, să plecăm! Aceasta nu este iubire. Aceasta nu este o relaţie sănătoasă. A învinovăţi pe cineva pentru nemulţumirea proprie este o prostie. 

Dragostea poate cuceri totul. Dar ea nu este o baghetă magică. Noi singuri ne construim propria viaţă. Singuri alegem pe cine să iubim. Fiecare are propria sa înţelegere despre iubire. Fiecare are propria sa cale.