5 trăsături ale oamenilor sănătoși psihic

În lume există un număr minuscul de oameni, cu adevărat, sănătoși psihic. Acești oameni sunt, de regulă, cei care au beneficiat de o familie funcțională și iubitoare încă din primele zile ale existenței lor. Putem identifica, cu ușurință, astfel de persoane. Și asta cel puțin din motiv că ele se manifestă în sens psiho-emoțional diferit în comparație cu majoritatea populației deprimate și confuze.

În acest context, dacă vă doriți să explorați în profunzime portretul psihologic al omului sănătos psihic, aceste 5 trăsături tipice lui vă vor fi utile. Iată care sunt acestea:

Ei sunt conștienți de punctele lor puternice și slabe

Sănătatea psiho-emoțională începe, în mod obligatoriu, de la autocunoaștere. De aceea, oamenii sănătoși psihic sunt întotdeauna conștienți de fiecare dimensiune a personalității lor. Ei știu asupra căror aspecte mai au de lucrat, la fel cu știu care aspecte reprezintă punctele lor forte. Mai mult de atât, când e vorba de percepția imperfecțiunilor lor de către ei înșiși, ei preiau o abordare, prin excelență, rațională. Ei nu se grăbesc să se blameze și să-și încarce întreaga ființă cu energie negativă. Ei, mai degrabă, tratează aceste nedesăvârșiri ca pe niște canaluri de cunoaștere a lumii, de autodezvoltare și cultivare a empatiei față de propria persoană. Poate că anume în tratarea calmă și cumpătată a imperfecțiunii lor constă puterea lor.

Ei comunică foarte eficient cu ei înșiși și cu ceilalți

Aptitudinea de comunicare eficientă ne garantează o viață mai simplă și mai plăcută. Posedând-o, ne integrăm cu succes aproape în orice comunitate, demonstrând flexibilitate, inteligență și deschidere față de colaborare. Oamenii sănătoși psihic sunt întotdeauna cei de care ne putem apropia fără frică, știind că ei vor răspunde onest și deschis la cerințele noastre, poate chiar încercând să ne ajute.

Dar aptitudinea de comunicare eficientă nu are de-a face doar cu dialoguri cooperative și pline de pozitivism. Ea mai presupunea și momentele de neînțelegere, critică și confruntare verbală. Anume în astfel de circumstanțe oamenii sănătoși psihic, de regulă, nu-și pierd cumpătul, rămânând fideli punctului lor de vedere și demonstrându-l într-un mod non-violent.

Ei au o viziune optimistă asupra vieții

Într-adevăr, acești oameni văd viața dintr-o perspectivă mai optimistă decât majoritatea celor deprimați și obosiți de suferințele existențiale. Și acest fapt nu presupune, în niciun caz, abstractizarea de la realitate, negarea ei și pledarea pentru o viață iluzorie. Nu. Alegând o viziune mai optimistă, acești oameni acceptă și partea întunecată a lucrurilor. Doar că, în același timp, ei cred în bunătate, blândețe, sensibilitate și frumusețe genuină a vieții. Într-adevăr, anume credința lor într-un prezent satisfăcător și într-un viitor mai promițător, care va deveni realitate, dacă ei vor depune efortul necasar, le ajută să treacă cu încredere peste cele mai amenințătoare vremuri.

Ei posedă aptitudinea de autoreglare emoțională

O altă aptitudine esențială și specifică persoanelor sănătoase psihic este cea de autoreglare emoțională. Ea constă în identificarea și explicarea propriilor emoții și sentimente. Mai mult de atât, ea mai presupune și munca individuală cu fiecare dintre aceste trăiri spirituale în modul în care să putem face față situațiilor complicate într-un mod organizat și non-violent atât pentru noi înșine, cât și pentru persoanele, care ne-au catalizat aceste trăiri.

Meritul cel mai grandios al acestor oameni este faptul că ei refuză să-și suprime emoțiile. Ei știu lucrurile pe care ei le simt și le gândesc sunt valoroase și autentice, de aceea trebuie exprimate corect și la timpul potrivit. În caz contrar, aceste emoții neexprimate se vor transforma în iritabilitate și le vor afecta nu doar pe ei, ci și pe toți cei care îi înconjoară, reprezentând o amenințare majoră.

Ei întotdeauna caută căi de autodezvoltare

După cum am menționat în introducere, oamenii sănătoși psihic sunt cei care au beneficiat de o familie funcțională și iubitoare. De regulă, în astfel de familii autodezvoltarea reprezintă o valoare, dacă nu una prioritară chiar. Aceștor oameni li se cultivă, încă de mici copii, dragostea față de creativitate, spiritul de inovație, curiozitate și explorare a lumii înconjurătoare. Nu e de mirare că odată ce aceștia devin adulți, fiecare alegere și decizie de-a lor este condusă de dorința genuină de a afla, a încerca și a testa mai multe lucruri, în acest fel – autoeducându-se și crescând atât cognitiv, cât și spiritual.

Daniela M.

Sursa foto: freepik.com