5 strategii fundamentate științific, care te vor ajuta să ții minte tot!

Oamenii care par că se descurcă ușor în toate – nu au parte doar de gene bune și interes sporit, ei și-au antrenat proprietatea de a înțelege și a învăța mai rapid totul. Majoritatea sistemelor educaționale nu învață copilul să învețe, ci doar îl impun, mai mult sau mai puțin, să memorizeze informația.

Dacă vrei să reții pentru o perioadă îndelungată informația asimilată ai nevoie de o altă strategie. Iată 5 dintre cele mai eficiente:

Fă-ți deprinderea de a repeta informația

E important să îți verifici sistematic cunoștințele, astfel îți antrenezi creierul. Repetă cât mai des informația învățată recent pentru a o întipări mai bine în memorie. În așa fel, chiar și după ce vei lua un examen la o disciplină în cauză, nu vei uita materia din moment ce vei ieși pe ușă, ci o vei păstra în minte pentru următoarele semestre.

Nu te da bătut

Dacă ai memorizat ceva din prima, nu crede în iluzia că asta e suficient. Periodic revezi comunicarea, textele, datele de care ai nevoie pentru studii sau la serviciu. Dar nu te axa doar pe repetarea similară papagalilor. Combină aceste rezumate informaționale cu activitatea cotidiană. Fă cât mai multe paralele dintre ceea ce trebuie să reții și lucrurile care te înconjoară la moment.

Nu asimila lucrurile instant

Atunci când trebuie să ținem în minte ceva recurgem la cele mai tipice modalități. De regulă avem nevoie de o oarecare organizare a lucrurilor. De exemplu atunci când mergem la magazin după lapte, pâine și ouă, probabilitatea că ne vom întoarce fără ele acasă este extrem de mare. 

Pentru a evita acest lucru e recomandat să te întrebi în gând, cel puțin o dată, „ce trebuie să cumpăr?”.

Citește cât mai multă informație nouă

Cea mai eficientă modalitate de a asimila lucruri noi este de a le compara cu cele deja știute. Anume din acest motiv toate manualele încep cu o informație simplă, generală, și apoi evoluează spre complicat. 

De exemplu dacă vrei să îți amintești o rețetă pentru o prăjitură cu zmeură, dar îți aduce aminte doar de rețeta cele cu ciocolată, schimbă ciocolata pe zmeură.

Sustrage-te de la studiu

Atunci când afli ceva nou este important să acorzi ceva timp acestei informații. Să analizezi de unde își are originea și cu ce îți servește acest lucru. Cercetările făcute de Harvard Business School  au demonstrat că acei lucrători care și-au analizat munca efectuată, la sfârșitul zilei au avut o productivitate sporită.

Sursa :