fb

5 sfaturi pentru a aborda viața la modul optimist

Toți trecem prin zile sau perioade dificile. Sunt parte din viață. Contează însă enorm cum reacționăm, gândim și acționăm în aceste momente. Cu un set de obiceiuri utile, perspectivele asupra vieții se poate schimba într-un mod remarcabil.

Iată câteva sfaturi fundamente de care s-au ghidat, sute și mii de ani, oamenii înțelepți:

1. Nu uita: nu este niciodată târziu să îți schimbi viața.

„Nimeni nu se poate întoarce în trecut pentru  a avea un nou început, dar oricine poate începe astăzi să lucreze asupra unui nou sfârșit.” (Maria Robinson)

Te poți simți blocat în același loc și în aceleași obiceiuri. Este posibil să nu fii capabil, în această situație, să îți schimbi viața așa cum îți dorești. Dar lucrează cu ce ai la moment.

Fă o mică schimbare, dacă este posibil. Micile schimbări îți vor da încredere și optimism. Astfel vei putea construi și modifica mai multe lucruri pe parcurs.

2. Nu face din țânțar armăsar

„Dacă îți rupi gâtul, dacă nu ai ce mânca, dacă casa ta ia foc, atunci ai o problemă. Restul sunt doar  neplăceri.” (Robert Fulghum)

Este ușor să lași gândurile să scape de sub control și să creeze o problemă mare în mintea ta.

Ce poți face pentru a evita acest lucru?

Spune stop acum. Cu cât mai devreme devii conștient de faptul că ești pe cale să pornești o mare încurcătură în mintea ta, cu atât mai repede spune stop.

Lărgește-ți perspectivele. După ce încetezi să te mai gândești la asta, întreabă-te dacă problema va mai conta peste 5 ani sau chiar 5 săptămâni. Răspunsul este aproape întotdeauna negativ.

3. Găsește partea utilă a necazurilor

„Ceea ce găsim ca încercări amare sunt adesea binecuvântări ascunse.” (Oscar Wilde)

„Dacă vei numi necazurile tale experiențe, amintește-ți că fiecare experiență dezvoltă o forță latentă în interiorul tău. Vei  crește puternic și fericit, indiferent de circumstanțele în care te afli.” (John Heywood)

Poți fi rănit chiar și atunci când ești optimist și îți vezi folosul pe care poți să-l ai din toate problemele. Te vor răni totuși mai puțin și chiar ar putea să devină o sursă de optimism.

Întreabă-te ce oportunitate îți oferă fiecare situație și cum te va ajuta aceasta pe termen lung. Ai putea obține beneficii din orice situație, chiar dacă pare negativă la început.

4. Concentrează-te pe pașii mici

„O atitudine mentală pozitivă întreabă cum poate fi făcut un lucru, în loc să spună că acesta nu poate fi făcut.” (Bo Bennett)

Concentrează-te pe ce poți face în situația ta și acționează. Fă un pas azi. Un pas mâine. Pașii mici, adunați împreună, vor crește încrederea și optimismul care îți va permite să întreprinzi și pași mai mari.

5. Învață să reduci și să conduci grijile

Când mă uit la toate aceste griji, îmi amintesc povestea bătrânului pe patul de moarte care spunea că a avut o mulțime de probleme în viața lui, majoritatea dintre acestea nu s-au întâmplat.” (Winston Churchill)

Grijile pot fi distructive. Și multe dintre lucrurile de care te temi că pot să se întâmple nu se vor întâmpla. Sunt doar coșmarurile din mintea ta. Chiar dacă se vor adeveri, adesea nu vor fi atât de dureroase pe cât te-ai așteptat. Grijile sunt o pierdere din timpul pe care îl ai pe Pământ.

Întreabă-te câte din temerile tale s-au adeverit? Răspunsul este aproape întotdeauna la fel: foarte puține.

Articol original pe: positivityblog.com

Advertisement