5 semne că într-o relație mai mult oferi decât primeşti

A oferi este o calitate rară, pe care trebuie să o păstrăm cu grijă în inima noastră. Doar că fiecare dintre noi trebuie şi să folosească raţional această calitate. Gândirea raţională a unei persoane spune când să oferi, cui să oferi, fără să ne facem vre-un rău
nouă sau altei persoane. Toţi oamenii pot fi împărţiţi în trei categorii:

– cei care adoră să ofere;

– cei care acceptă daruri cu plăcere;

– cei care iubesc şi să ofere, dar şi să primească.

Mulţi dintre noi aparţin celei de-a treia categorie şi nu este absolut nimic rău în a oferi şi a primi. Dar mai sunt şi cei care doar dăruie sau care doar primesc. Cei care doar oferă sunt caracterizaţi ca fiind persoane cu un suflet extrem de cald şi bun, cu un caracter deosebit. Cei care doar primesc au doar interese proprii. Mai mult oferim decât primim. Persoanele care mai mult oferă decât primesc sunt persoane sensibile, sincere, fără vre-un interes ascuns şi meschin. Dar dacă nu vor fi stabilite anumite limite, capacitatea de a dărui se poate transforma într-o acţiune neproductivă şi negativă. Este foarte important ca cel care  oferă să poată trăi în echilibru cu bunătatea sa şi cu realitatea lumii în care trăieşte. De ce este important de a găsi un echilibru între capacitatea de a oferi şi bunul simţ?

– scapi uşor de regret şi vinovăţie;

– nu vei fi folosit;

– nu vei avea prieteni egoişti;

– nu vei fi tras în toate părţile cu scopul de a primi ceva de la tine;

– cei dragi ţie de care ai grijă, vor vrea să devină independenţi.

Prea des şi prea mult te sacrifici? Sunt 5 semne că într-o relaţie mai mult oferi decât primeşti:

1. Nu ai suficient timp pentru tine

Din păcate, timpul nu stă pe loc. Toţi avem probleme, avem undeva de mers şi avem oameni de vizitat. Fiecare dintre noi are nevoie de timp pentru a dormi, pentru a se distra, pentru a face ceva util. Odihna este o nevoie umană , dar nu o alegere. Atât corpul, cât şi creierul au nevoie de energie pentru o mai bună funcţionare. De aceea trebuie să găseşti timp doar pentru tine însuţi.

2. Rezolvi problemele altora

Mereu eşti gata să laşi la o parte toate treburile tale, chiar dacă sunt şi ele importante şi sari în ajutorul celor care ţi-l cer. Opreşte-te! Încetează să mai fii psihoterapeutul celorlalţi.

3. Ai probleme de ordin personal

Şi tu eşti om, la fel ca toţi ceilalţi. Nivelul ridicat de stres, de adrenalină duce la consecinţe neaşteptate, chiar şi la unele modificări ale proceselor chimice ale creierului. Nu ştii cum se vor termina toate acestea: cu depresie, anxietate…

4. Ai prea multă dramă în viaţa ta

Mereu ai un sentiment de stres, de dramă. Nici nu ştii de ce. Din momentul în care te jertfeşti prea mult, apar problemele şi în viaţa ta. E timpul să schimbi ceva!

5. Nu ştii să spui: ,,Nu”

Atunci când refuzi pe cineva, poţi să răneşti. Chiar dacă ai arătat că zâmbeşti, în interior te-ai simţit constrâns de situaţie. Începe să spui ,,Nu” chiar şi fără a explica nimic, scurt şi clar. Meditează! Meditaţia este un remediu natural care reduce stresul. Exersează tehnici de respiraţie profundă. Sau vizitează un psiholog. Toate acestea te vor ajuta.

Sursa :