5 semne că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta mintală

Se întâmplă să faci în mod constant greșeala de neiertat de a sacrifica cu sănătatea ta mintală pentru o viață care se presupune a fi mai bună. Dar te-ai întrebat vreodată cum se va schimba sănătatea ta mintală peste 5, 10 sau 20 de ani?

Vei pierde tot ceea ce este uman, dar în același timp vei continua să cauți o viață mai bună, tehnologiile cele mai superioare, stabilitatea financiară și socială. Se întâmplă acest lucru pentru că nu fiecare om oferă o prea mare importanță sănătății mintale.

Iată și câteva semne de avertizare că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta mintală:

1. Tulburările de somn.

Aceste tulburări de somn adesea sunt un simptom al unei boli mai grave, iar modificările tiparelor de somn sunt adesea cauza problemelor de sănătate mintală. În cazul multor tulburări mintale, anume tulburările de somn sunt un semn important.

Aproximativ 40% dintre pacienții cu insomnie și mai mult de 45% dintre pacienții cu hipersomnie suferă de o anumită boală mintală. Pacienții se plâng că adesea somnul nu îi ajută să se refacă și niciodată nu se trezesc reîmprospătați dimineața.

Fie nu pot dormi, fie somnul lor este prea ușor, fie se trezesc prea devreme. Oricum ar fie, ei mereu se trezesc obosiți. Orice tulburare de somn indică o schimbare semnificativă în chimia creierului.

2.Coșmaruri dese.

Coșmarurile recurente sunt normale și nu denotă nimic îngrijorător atâta timp cât nu interferează cu tiparele de somn. De asemenea, ele pot fi un semn al unei probleme de bază.

Dacă ai în mod constant vise rele, atunci acesta este unul din modurile când mintea ta în mod subconștient încearcă să proceseze problemele emoționale. Coșmarurile recurente pot fi un semn că mintea ta nu este capabilă să facă față emoțiilor negative sau evenimentelor din viața reală.

Ele pot fi diferite, dar dacă mai mereu te bântuie stări de anxietate sau de frică, cu siguranță nu poți depăși anumite momente negative.

3. Schimbarea dietei.

Este foarte important să înțelegi că legătura dintre dietă și bolile mintale poate fi bidirecțională, deoarece bolile mintale pot contribui la diete nu prea sănătoase. Problemele de sănătate mintală adesea afectează apetitul, iar aceste schimbări sunt foarte drastice.

Având depresie, este destul de natural să apară scăderea poftei de mâncare. Nu este nimic anormal dacă, spre sfârșitul unei zile mai grele să observi un apetit crescut sau, dimpotrivă, să nu vrei să mănânci nimic. Dacă observi schimbări dramatice și de durată în dieta pe care o ai, există riscul ca sănătatea ta mintală să aibă nevoie de ajutor.

4. Modificarea libidoului.

În corpul omului, totul este interconectat. Dacă ceva nu este în regulă în capul tău, atunci cu siguranță vei avea probleme cu libidoul.

5. Izolarea socială.

Izolarea socială și lipsa de interes pentru rețelele sociale, pentru comunicare sunt alte simptome ale problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea socială, teama de a vorbi în public. Dacă ai pierdut dorința de a vorbi cu cineva, de a stabili comunicarea chiar și cu cei mai apropiați oameni, trebuie să verifici starea ta mintală.