5 motive importante să evadezi din relația toxică în care ești

Aproape fiecare dintre noi cunoaște pe propria piele ce înseamnă să fii într-o relație toxică. O astfel de relație este întotdeauna dureroasă, demotivantă, instabilă și plină de incertitudini. În cadrul ei, instrumentul principal de comunicare este violența, iar forma esențială de exprimare a acesteia – conflictul.

Într-adevăr, aflându-ne într-o astfel de comuniune, suntem într-o stare constantă de stres, care firește că se extinde asupra tuturor celorlalte dimensiuni ale vieții noastre: serviciu, familie, prieteni. Ne simțim încătușați de o condiție psihologică insuportabilă, de prezența otrăvitoare a unui partener de care suntem atașați afectiv, de iubirea nesănătoasă care ne debusolează și ne aruncă vehement dintr-o extremă în alta.

Nu e ușor să facem față unei astfel de provocări. Dar adevărul este că, odată ce am îndrăznit să facem acest pas, dobândim suficientă încredere în noi, ca să trecem peste oricare altă încercare a vieții. Există o parte utilă a lucrurilor în tot ce facem.

Important este însă să găsim curajul pentru asta.

Să riscăm.

Să fim puternici.

Să trecem peste frică și incertitudine.

Să facem o schimbare radicală spre binele nostru…

Dacă nu sunteți convinși de necesitatea evadării dintr-o relație toxică, aceste 5 motive irevocabile vă vor deschide ochii:

Mai bine singură, decât cu cineva care mă nefericește. Deseori se întâmplă să ne mulțumim cu puținul. Și cel mai des asta e fie pentru că avem o stimă de sine scăzută. E foarte simplu să ne lăsăm pradă acestei convingeri false despre noi înșine și lucrurile pe care le merităm.

Ceea ce contează, însă, este să ținem minte că fiecare dintre noi este o persoană valoroasă, interesantă și frumoasă în toate sensurile. Cât de clișeică n-ar părea această idee, în ea se ascunde cheia către o stimă de sine sănătoasă, și respectiv – către alegerea sinelui drept prioritate într-o relație (mai ales în una toxică).

Mai bine să rămânem în propria noastră companie pentru o perioasă, savurând-o și investind energie în noi înșine, până nu găsim persoana care ar aprecia asta în noi. Alegerea de a accepta puținul care provoacă durere și deprimare nu trebuie să rămână valabilă niciodată!

Merit să fiu tratată mai bine decât atât.

O relație are o sumedenie de funcții utile, pe lângă cea de prezervare a iubirii dintre voi. Unele dintre ele presupun un schimb mutual de susținere, compromisuri, ajutor, îndrumare, etc. Fără toate aceste componente, o relație nu este doar lipsită de orice utilitate, ci și devine una toxică.

Dacă parterul refuză să ne ofere toate aceste lucruri, nu avem decât să mergem înainte, alegându-ne pe noi înșine și bunăstarea noastră psihologică. Cu toții merităm să fim tratați cu grijă, dragoste și încredere. Și nimeni nu ne poate lua acest drept.

Iar cei care încearcă să o facă, trebuie excluși din viața noastră.

Nu vreau să-mi sacrific sănătatea psiho-fiziologică. Atunci când în joc intră sănătatea noastră, indiferent de care este vorba: psihică sau fiziologică, nu există compromisuri. Ea trebuie să fie respectată și păstrată în cadrul relației, ci nu deteriorată. Omul care nu ține cont de cum ne simțim, este un om căruia nu-i pasă de noi, care nu ne iubește.

De ce ne-am mai irosi timpul, pentru a edifica o comuniune de calitate cu celălalt? De ce am alege, în mod conștient, să sacrificăm o parte din noi, pentru o cauză inutilă? De ce ne-am dori atunci să ne petrecem viața cu această persoană?

Dacă continui să aștept, nimic nu se va schimba de la sine.

Nu îndemnăm pe nimeni să nu întreprindă nimic, pentru a-și salva relația. Dimpotrivă, încurajăm efortul de a munci asupra ei, pentru că asta ar semnifica o iubire care trăiește și care vrea să lupte.

Aici e vorba de un alt tip de cupluri, de cel în care nimeni nu mai vrea să meargă înainte, de cel în care toți s-au dat bătuți. Chiar dacă în astfel de relații nu există violență, în ele, cu siguranță, nu mai există nici dragoste. Iar acest fapt generează o energie toxică incrdibilă, pe care o experimentează ambii parteneri.

Ei se simt demotivați, obosiți, dar și încătușați de un angajament afectiv nefuncțional. Iată de ce merită să evadați din relații de acest gen. Ele nu au nici prezent, nici viitor.

Sunt suficient de puternică, ca să trec peste asta! Într-adevăr ești. Trebuie doar să știi cu siguranță de ce și pentru ce faci asta. Și atunci nimeni nu te va putea opri din tentativa ta de a prelua controlul asupra vieții tale.

Daniela M.