5 lucruri care pot distruge o relație, atât de repede și pentru totdeauna

Este ușor să te îndepărtezi de omul drag atunci când emoțiile egoiste iau locul atașamentului sincer, când ignorarea devine o normalitate, când indiferența transformă un fel de a fi, o intenție. Atunci nu mai e loc pentru afecțiune, dor, respect.

Un cuvânt urât spus în mod intenționat, o reacție toxică manifestată în mod repetat, un gest nepotrivit făcut din orgoliu, o atitudine manipulatoare devenită firească în timp… toate aduc frică și neputință în relație, distrugând-o definitit.

Lipsa asumării și a implicării transformă relația. Atunci când unul din parteneri sau chiar ambii refuză să fie prezenți și conectați emoțional, când reproșurile și tăcerea anulează iubirea, totul de vine o mocirlă a propriilor interese, dorințe, așteptări.

Este imposibil să construiești ceva special alături de un străin, să cauți motive de recunoștință știind cât de indiferent este, să-l provoci să ofere mai mult atunci când îți demonstrează în fiecare zi că puțin îi pasă de tine și de viitorul vostru.

Acele comportamente false, acele minciuni spuse în mod repetat, acea tentativă de a denatura realitatea distruge tot ce este mai frumos între doi oameni. Ei se prefac, caută să profite de sensibilitatea celuilalt, ascund adevărul și poartă măști.

Este inutil să mergi mai departe cu omul care te minte și distruge încrederea, să știi că lasă loc pentru aventură, pentru trădare, pentru tentații străine. Atunci iubirea nu poate salva un final nefericit, nu poate acoperi durerea, singurătatea, frica.

Ei sunt împreună, dar nu-și vorbesc

Nu stau de vorbă într-un mod deschis, nu comunică despre lucruri importante, nu-și deschid sufletele unul în fața altuia, nu-și permit să fie vulnerabili și corecți, nu renunță la egoism de dragul acestei povești comune, nu vor să treacă de superficial.

Este dificil să suporți tăcerea, să știi că omul de alături nu te ascultă și nu te înțelege, nu vrea să lase loc pentru discuții firești, nu-ți spune nimic despre trecutul său sau despre planuri de viitor. Relația devine o umbră a orgoliilor și a suferinței.

Critica, umilința, refuzul de a susține necondiționat omul drag, jignirile urâte, acele comportamente toxice, acea convingere că unul din parteneri este mai special și mai importat decât celălalt… sunt lucruri care nu se uită, nu fac decât să distrugă totul.

Este prea greu să suporți manipularea celui de alături, să știi că niciodată nu vei fi suficient de bună pentru el, să înțelegi că dincolo de iubire a rămas rolul de rezervă, reproșurile și așteptările exagerate. Orice efort devine inutil.

Când partenerul nu acceptă un fel de a fi, când relația devine un joc murdar, când gelozia bolnăvicioasă și comparațiile inutile sunt o normalitate, când acea admirație sinceră și acea afecțiune frumoasă nu au loc între doi oameni, totul se pierde.

Atunci nu te mai gândești la un viitor comun, nu îți faci griji, nu găsești motive de reconștință, nu descoperi liniștea lângă celălalt. Te întrebi dacă mai are rost, știi răspunsul deja, te îndepărtezi de acest om și simți că a devenit un străin pentru tine.

© De Vorbă cu Tine