fb

5 filme excepționale inspirate din cărți, pe care trebuie neapărat să le privești după lectură!

Există cărți bune și există filme bune. Mai există și filme, inspirate din cărți pe care ai putea să le citești cu sufletul la gură. Aceste filme nu au cedat cu nimic în fața cărților, devenind adevărate capodopere cinematografice.

Iată 5 filme excepționale inspirate din cărți, pe care trebuie neapărat să le privești după lectură:

1. The Green Mile/ Culoarul Morţii

Scrisă de Stephen King în 1996, cartea a stârnit un val de recenzii excepţionale din partea criticilor şi adoraţie din parte publicului. Acesta e motivul pentru care romanul a fost ecranizat la doar 3 ani după apariţie. Având în rolurile principale pe cunoscuţii Tom Hanks şi pe Michael Clarke Duncan, filmul nu cedează în faţa genialităţii romanului.

2. Fight Club

Chiar şi după două decenii, cartea şi filmul Fight Club rămân a fi extrem de controversate, dar încă se menţin pe poziţii de onoare în topurile literare şi cele cinematografice. Romanul are în centrul acţiunii un protagonist extrem de complex şi unic, precum şi un subiect multilateral. În cazul acestei opere literare, vizionare filmului nu este doar recomandată, ci obligatorie.

Actorii Brad Pitt, Edward Norton şi incomparabila Helena Bohnam Carter au transpus esenţa personajelor şi ale acţiunilor lor în cel mai talentat mod posibil, sub minuţioasa dirijare a regizorului David Fincher. Chiar şi azi aceasta rămâne a fi cea mai apreciată şi cunoscută carte a lui Chuck Palahniuk.

3. Breakfast at Tiffany’s/ Mic dejun la Tiffany

Mic dejun la Tiffany de Truman Capote a apărut iniţial în forma unui scurt roman în 1958, iar după 3 ani aduna săli pline în toate cinematografele lumii. Având în centrul acţiunii excentrica, dar haioasa eroină Holly Golightly, subiectul prezintă viaţa unei tinere în misteriosul New York la mijloc de secol.

Filmul devenit deja cult, o are în rolul principal pe irepetabila Audrey Hepburn. Motivul principal pentru care merită să citeşti şi cartea înainte de a viziona filmul constă în finalul acesteia care diferă de cel din ecranizare.

4. Far from the Madding Crowd/ Departe de lumea dezlănţuită

Departe de lumea dezlănţuită (1874) este al patrulea roman a lui Thomas Hardy şi primul său succes literar semnificativ. De-a lungul anilor au urmat un şir de ecranizări reuşite.

În acest articol îţi recomandăm cea mai recentă ecranizare din 2015, în regia lui Thomas Vinterberg. Chimia dintre actorii protagonişti: Carey Mulligan şi Matthias Schoenaerts este fabuloasă. Subiectul romanului cuprinde în sine cele mai frumoase calităţi literare, iar transpunerea pe ecran este una extrem de reuşită datoriă jocului actorilor, al decorului şi coloanei sonore.

5. Bridget Jones’s Diary/ Jurnalul lui Bridget Jones

Cunoscutul film Bridget Jones’s Diary din 2001 este mereu în stare să îţi ridice dispoziţia, dar şi să te provoace să meditezi.

Cartea cu acelaşi titlu din 1996, nu cedează genialităţii filmului care a devenit extrem de semnificativ în categoria comediilor romantice.

Dacă vrei să petreci câteva ore frumoase şi revigorante îţi recomandăm să vizionezi această adaptare, dar nu îţi refuza în plăcerea de a prelungi desfătarea sub lectura cărţii.