fb

5 diferențe majore dintre CONTOPIRE și APROPIERE – nu le ignora într-o relație!

La prima vedere ți-ar părea: contopirea și înseamnă apropiere în relație. Adică, acel moment când simți o intimitate absolută cu partenerul tău.

Contopirea este un proces foarte plăcut și reprezintă o etapă indispensabilă în formarea unui cuplu.

Începutul unei relații se bazează pe contopire, pe faptul că noi căutăm și găsim oameni cu interese și trăsături comune.

Dar o relație nu poate rămâne în stare de stagnare mult timp. Ea fie evoluează, fie se destramă. Atunci când are loc un progres, urmează etapa ulterioară, și anume apropierea. Însă mulți oameni tind să le confunde, sau consideră că prezintă același lucru.

Iată diferențele dintre contopire și apropiere:

1. În contopire există ”noi”, în apropiere există ”eu” și ”tu”

La început, orice acțiune și dorință se atribuie ambilor partener concomitent. De exemplu: ”noi vrem să mergem la film”, ”noi am mers la plimbare”, ”noi vrem să redecorăm dormitorul”.

Atunci când e vorba de apropiere, fiecare își are opinia sa, însă ambii merg spre un numitor comun.

2. Contopirea se bazează pe manipularea din partea ambilor parteneri, apropierea – pe înțelegerea prealabilă a acestora

Atunci când cuplul se află la etapa contopirii, există încă multe semne de întrebare și multe cărți neîntoarse.

Prin intermediul complimentelor flatante sau a exploatării sentimentelor proaspete, partenerii tind să-și manipuleze persoana de alături.

Atunci când etapa evoluează până la apropiere, ei vorbesc clar și direct despre cerințele lor. Atunci acestea ajung să fie discutate, astfel începe lucrul asupra lor.

3. Contopirea conține doar asemănări, apropierea permite deosebirile

La etapa contopirii deosebirile au proprietatea de a speria. Asemănările sunt cele care creează relația și interesul reciproc.

Doar odată cu timpul și cu maturizarea relației, deosebirile ajung să fie apreciate cu adevărat.

4. Contopirea presupune dependență, apropierea este o alegere

Contopirea creează dependență, iar o dată cu ea vine și frica de a rămâne singur, pe când apropierea garantează libertatea spiritului – relația fiind o alegere.

Advertisement

5. Apropierea nu încurcă singurătății

Chiar dacă se află într-o relație strânsă și iubitoare, aceste persoane rămân a fi independente. Momentele petrecute în singurătate sunt o necesitate care, de la caz la caz, este adoptată de fiecare dintre parteneri.