5 cele mai puțin remarcate amenințări pentru relația voastră

Orice relație este supusă anumitor amenințări. Inevitabil. Esențială este, însă, abordarea pe care o preluați atunci când această amenințare apare, dar și montarea voastră psiho-emoțională, adică pregătirea de a face tot posibilul în numele păstrării unei relații sănătoase.

Totuși, mulți dintre noi continuă să crească în convingerea că aceste amenințări vin, de regulă, din afara relației și niciodată nu derivă din ea. Ei bine, nu e totalmente corectă această idee. În realitate, toate pornirile toxice ale unui cuplu încep din interiorul lui, adică din modul obișnuit de comunicare a partenerilor. Obișnuințele voastre psiho-sociale, pe care le manifestați zilnic unul față de celălalt, reprezintă sursa fericirii sau nefericirii voastre. Anume despre ele relatăm aici.

Iată 5 cele mai puțin remarcate amenințări la adresa unei relații:

Voi nu vorbiți despre ceea ce gândiți și simțiți

Nu există o aminințare mai grandioasă pentru o relație, decât tăcerea. Tăcând despre adevăratele voastre dorințe, necesități și trăiri, riscați să pierdeți iubirea și încrederea față de partenerul vostru. Anume adevărul și posibilitatea de a fi sinceri și deschiși cu omul alături de care am decis să ne trăim viața ne definesc intimitatea spirituală din relație. Dacă suntem falși, evităm analiza conflictelor dintre noi și alegem să ne inhibăm în noi înșine, avem doar de pierdut.

Voi nu faceți compromisuri

Orice relație interumană este, întotdeauna, interpretată din cel puțin două perspective totalmente opuse. Așa se întâmplă și când partenerii tratează unele subiecte, încercând să rezolve o problemă prin impunerea propriului punct de vedere. Dar e bine știut faptul că asta nu va aduce la nimic calitativ. Fără capacitatea de a negocia corect și fără dorința de empatiza cu partenerul, vom rămâne doar niște generatori de conflicte. Iar prea multe conflicte aduc la dărâmarea oricărei comuniuni frumoase.

Voi nu spuneți ,,Mulțumesc” la momentul potrivit

Nu contează de cât timp sunteți în relație cu partenerul vostru, orice efort trebuie apreciat. Acest lucru nu doar contribuie la îmbunătățirea stimei de sine a partenerului, ci și îl încurajează să mai depună efort, pentru binele relației. Un simplu ,,Mulțumesc” spus la momentul potrivit e capabil să dizolve toate supărările trecute și să vă prezinte drept un partener grijuliu, iubitor și recunoscător. Dacă, însă, trăiți cu ideea ca partenerii sunt ,,datori” să-și satisfacă reciproc dorințele, așteptați-vă la o mare dezamăgire în viitor…

Voi neglijați totalmente aspectul vostru fizic

Greșiți, dacă credeți că aspectul fizic contează doar la începutul relației. El contează întotdeauna, cel puțin în contextul igienei și grijei de sine. Chiar dacă pare că aceste lucruri nu mai contează pentru partenerul vostru, credeți-mă, ele sunt întotdeauna observate și apreciate sau dezapreciate. Străduiți-vă să țineți cont de modul în care arătați, acest lucru vă va face să vă simțiți mai bine atât pe voi înșivă, cât și pe partenerul vostru.

Voi nu creșteți spiritual împreună

Întrucât sunteți doi indivizi diferiți, fiecare dintre voi are atât experiențe comune, cât și separate. Și așa e firesc să fie. Amenințarea apare, însă, atunci când experiențele comune nu sunt suficient de semnificative pentru parteneri și relația lor nu crește în sens spiritual. Din acest motiv, e important să practicați activități de natură spirituală/artistică împreună, ca să nu stagnați, dar să vă autodescoperiți împreună.

Daniela M.